Не знаат за рак: Менито и начинот на живот на најздравиот народ во свет!

од Aleksandar Petrovski

Во раните 1970-ти, Национална географија објави серија написи за најдолговечните луѓе низ целиот свет. Луѓето Хунза, од долината Хунза во северниот дел на Пакистан, беа едни од тие луѓе – живеат до 120, 130 години. Некои од нив дури го прославија својот 145-ти роденден пред да го напуштат овој свет.


Долината Хунза е плодна долина идеална за земјоделство и изолација од остатокот од светот. Се наоѓа на голема надморска височина. Регионот беше популарна дестинација за американските и европските туристи со својата прекрасна природа што го одзема здивот и невиденото гостопримство од 90-тите години на минатиот век.

Денес, практично нема туризам, па затоа е идилично, утописко опкружување.

 

Колку долго живеат Хунзите?

Никој навистина не знае колку живеат членовите на народот Хунзи. Лекарите ги прегледале Хунзите и претпоставиле колку години имале луѓето. Без да се фокусираме премногу на документираната максимална возраст, навистина необичен факт е дека во сите извештаи за народот Хунзи се споменува дека постарата популација е слаба, витална и практично без болести, што е точно до денес.

Како се чуваат од болести

Тие вежбаат. Околината во која живеат е планинска, а теренот е крајно нерамен. Селата се неверојатно изолирани, а некои од нив се стари повеќе од 1.000 години. Хунзите немаат друг избор освен да се движат по груби и стрмни премини.

Обработливата земја не е секогаш лоцирана веднаш до куќата. Некои пасишта се на два часа пешачење од селото. За Хунзите се вели дека се посрдечни од познатите силни луѓе Шерпа од регионот Хималаите.

Нивната исхрана

Хунзите се хранат главно со сирови растенија. Бидејќи се многу изолирани, Хунзите немаат што да зготват храна, ниту имаат многу животни на располагање да јадат, па садат што можат и ги собираат останатите. Кајсии, цреши, грозје, сливи и праски одгледуваат Хунзите. Тие исто така јадат многу житарици – пченица, јачмен и просо – и чапати, нивниот секојдневен леб.

Но, дали се среќни?

Апсолутно. Всушност, некои истражувачи ја нарекоа оваа нација најсреќните луѓе во светот. Хунзите имаат одредена страст и жар за живот.

Што можеме да научиме од народот Хунза

Јадете сирово овошје и зеленчук, вежбајте секојдневно, бидете позитивни.

loading...

Слични содржини