НЕМА ПЛАТА БЕЗ ВАКЦИНА: Русија воведе задолжителна вакцинација во 31 регион

од Stefanija Kuzmanovska

Поради брзиот раст на заболените со новиот вид на коронавирус, властите во голем број региони беа принудени да ги принудат оние граѓани кои не сакаат доброволно да се вакцинираат со една од трите домашни вакцини.

Дури во триесет и еден регион на Русија, почнувајќи од Москва, воведена е задолжителна вакцинација во угостителските и услужните дејности, како и меѓу службените лица кои примаат клиенти.

Во Москва, управата одлучи дека најмалку 60 проценти од вработените во продавници, ресторани, фризери и други услужни активности мора да бидат вакцинирани. Тие мора да ја примат втората вакцина против корона до 15 август. Сите вработени во услужни активности мора да имаат потврда за вакцинација.

Министерството за труд на Русија донесе одлука оние кои работат на далечина од своите домови, исто така, да бидат вакцинирани. Оние кои не сакаат да го сторат тоа, ќе мора да престанат да работат и нема да земаат плата сè додека не се вакцинираат или до крајот на епидемијата на коронавирусот.

Слични содржини