Нема веќе пушење додека возите во Италија?

од Nikola Popovski

Целосната забрана за пушење зад воланот е само еден сегмент во пакетот измени на Законот за јавни патишта, што ќе се најде пред италијанскиот парламент оваа недела, пренесуваат локалните медиуми.

Исто така, измените на законот предвидуваат построги казни за користење телефон додека возите, нови прописи поврзани со возење електрични скутери, зголемување на ограничувањата на брзината на некои автопати и иницијативи кои поттикнуваат поширока употреба на такси возилата како превозно средство до работното место.

Иако се очекува дека некои мерки, како што се прописите за скутери, ќе добијат едногласно одобрување, не е познато, пренесува агенцијата Анса, колку ќе има поддршка за забрана за пушење додека возите во Италија.

Според податоците на Светската здравствена организација, речиси една четвртина од возрасната популација во Италија пуши, што е 23% и е малку над просекот на ЕУ.

Сепак, стапката на пушење во Италија е помала отколку во многу други големи европски земји.

Општа забрана би значела, се наведува, дека Италија има најстроги правила за пушење додека возите приватно возило во однос на која било европска земја.

Во моментов, пушењето во автомобил е забрането во Италија само ако сте во автомобил со некого на возраст под 18 години или сте бремени.

Според законот воведен во 2016 година, возачите или патниците можат да бидат казнети со парична казна од 50 до 500 евра доколку бидат фатени како пушат во возило со бремени жени или деца на возраст под дванаесет години. Помала казна од 25 до 250 евра важи ако во автомобилот има деца на возраст од 12 до 17 години.

Слични правила постојат во неколку европски земји, вклучувајќи ги Австрија, Франција, Грција, Финска и Велика Британија, иако ниту една нема целосна забрана за пушење зад воланот.

Многу американски држави и канадски провинции, исто така, забрануваат пушење во автомобил со малолетници.

Неколку земји низ светот имаат целосна забрана, вклучувајќи ги Аргентина, Ерменија, Јордан и Иран.

Холандија, Германија и Полска, исто така, размислуваат за евентуално воведување целосна забрана за пушење во возила.

Слични содржини