Неправилна работа на срцето НАЈЧЕСТ СИМПТОМ на НЕРВЕН СЛОМ! Има уште 5, внимателно слушајте што ви кажува ОРГАНИЗАМОТ!

од Stefanija Kuzmanovska

Нервниот или емоционалниот слом е, на техничко ниво, категоризиран како стресна ситуација што доведува до неспособност на една личност да функционира нормално во секојдневниот живот.

Нервните сломови обично се предизвикани од стрес и вознемиреност, кога едно лице се чувствува преоптоварено во некој аспект од својот живот, кој обично вклучува работа, врски и пари.

Сепак, нервниот слом не е навистина здравствена состојба, самото име не е медицински термин, но опишува ситуација што укажува на тоа дека некои ментални проблеми треба да се решат. Тоа е всушност состојба на умот и начинот на кој телото вели дека ја надминало својата граница на издржливост и дека треба да се справите со вашите емоции.

Еве шест знаци за рано предупредување за можен емоционален слом, кои не треба да ги игнорирате.

1. Неправилно работење на срцето

Нервниот слом може да се идентификува преку неколку физички симптоми, но неправилното чукање на срцето е најчестото. За време на нервен слом, може да почувствувате како срцето чука во градите, што го отежнува дишењето. Ова може да го влоши проблемот и да ви оневозможи да се смирите.

2. Напнатост и главоболка

Стресот и вознемиреноста можат да бидат извори на интензивни главоболки. Тие имаат способност да се манифестираат физички, но ние обично сакаме да останат скриени, што предизвикува напнатост во телото, што на крајот „се движи“ во главата и предизвикува болка. Обидете се да дишете длабоко и да го поправите држењето на телото, што ќе им помогне на мускулите на вратот да ослободат притисок.

3. Неправилен сон

Кога сте под стрес, ноќниот одмор може да биде недостижен сон. Несоницата може да ве држи будни со часови, да ве разбуди неколку пати во текот на ноќта или да ве разбуди премногу рано. Меѓутоа, понекогаш, интензивниот стрес може да предизвика прекумерен сон, но ќе се разбудите чувствувајќи се дека не сте спиеле добро и можеби сакате да останете во кревет цел ден.

4. Проблеми со стомакот

Стресот, нервозата и вознемиреноста можат да предизвикаат акутна и хронична болка во стомакот. Дигестивниот систем е директно поврзан со нашето ментално здравје, така што кога не работи, најверојатно е затоа што и нашиот мозок има потешкотии да работи. Вишокот стрес често е предизвикувач за синдром на нервозно дебело црево, стимулиран од одговорот на имунолошкиот систем на стрес.

5. Неможност за концентрација

Друг знак за нервен слом е неможноста за концентрација. Вашиот ум е фокусиран на премногу работи премногу долго, и сега е невозможно да се фокусирате на една специфична задача.

Одредена доза на стрес може да ја зголеми работата на мозокот и да ни помогне да се концентрираме, но хроничниот стрес има моќ да го направи токму спротивното. Во најтешките случаи, стресот може целосно да ја попречи способноста на мозокот да ја задржи меморијата.

6. Анксиозност

Стравот обично предизвикува вознемиреност, која не е веднаш видлива поради чувството на парализа. Но, кога ќе сфатите дека сте навистина вознемирени, добро е да пробате природни начини на релаксација како јога, престој во природа и длабоко дишење.

Слични содржини