Нешков: С. Македонија сака да влезе во ЕУ со тоталитарна идеологија

од Берта Китинска

Северна Македонија е земја која сака да влезе во ЕУ со тоталитарна идеологија. Изгуби златно време, изгуби 30 години во кои имаше право да се оддели од поранешна Југославија. Таа одби да се раздели со стариот систем. Властите таму сакаат повторно да губат време, да ги трошат своите можности. Постои само едно решение – приближување, спроведување на договорите што се потпишани и откривање на вистината. Ова и го коментира Љубчо Нешков, новинарот на БГНЕС по посетата на делегацијата од Северна Македонија, предводена од премиерот Зоран Заев.

„Ниту денес, ниту во иднина Северна Македонија нема да има поголем пријател или сојузник од Бугарија. Ние сме го демонстрирале тоа многу пати. Треба да запомниме две работи за ситуацијата во која се наоѓаме во моментот. На почетокот на 2019 година, бугарската влада започна да ги предупредува властите во Скопје дека Договорот не се спроведува, дека Комисијата не работи и дека треба да се преземат одредени чекори за да се оди напред. Овие сигнали не се прифаќаат и се донесува бугарската декларација – рамковниот став на бугарскиот парламент. Тоа не беше доволно за властите во Скопје да разберат дека тоа веќе не е можно“, рече Нешков.

Тој истакна дека РСМ целосно ја блокираа Комисијата, од две причини.

„Прво – затоа што имаше избори, потоа затоа што имаше коронавирус и беше опасно за бугарските членови кои беа возрасни. Тие започнаа да патуваат низ целиот свет и да користат стари структури за да извршат притисок врз Бугарија“, откри новинарот

Според него, овие структури на притисок се опасни и за Бугарија и за целата Европска унија. Нешков е на став дека тоталитарната идеологија е геополитички проблем и не може да најде место во ЕУ.

„На Бугарија и требаат конкретни, јасни и видливи чекори, ветувања дека го следиме европскиот пат и водиме европска политика во Софија се празни од содржина. Овие луѓе, вклучувајќи го и Заев, почнуваат да манипулираат и да создаваат платформа и простор за кампања против нас“, категоричен е новинарот.

Нешков е убеден дека секоја реченица што започнува со фактот дека „не го даваме нашиот јазик, идентитет и нација“ е пример за озрачување на општеството со тотална измислица.

Категоричен е дека спорот не е идеолошки, туку геополитички и нема место во ЕУ каде толеранцијата е основен принцип.

Во врска со тоа што треба да се направи за заедничка цел, новинарот ја истакна важноста од запирање на тоталитарната идеологија и почитување на договорите што се потпишуваат. Тој се запраша дали Северна Македонија навистина сака да започне разговори за членство во ЕУ.

Бидејќи Заев прв пат се сретна со поранешниот премиер Бојко Борисов, новинарот истакна дека мора да има целосно разбирање меѓу владејачката партија.

„Загрижен сум дали тие владеат, дали се политички лидери – тие го користат ова прашање за чисто партиски цели. Тука не може да има внатрепартиски игри и интриги“, рече тој и го советува „вратата на Бугарија да биде широко отворена “.

Новинарот предвидува дека билатералните односи имаат една перспектива, а тоа е зближување во една унија.

Сепак, Нешков изрази загриженост дека Грција може да има тврдења за спроведување на Договорот од Преспа.

Слични содржини