НИТУ ФРАНЦИЈА, НИТУ ГЕРМАНИЈА: Која земја има најголема доверба во ЕУ?

од Stefanija Kuzmanovska

Затворање на границите, зголемена невработеност, пад на туризмот, слаб одговор на здравството и владата на пандемијата … Ова се само некои од причините за падот на довербата на јавноста во институциите на Европската унија.

Но, и покрај сето ова, довербата на Португалците во Европската унија е најголема во сите земји-членки, покажа обемното истражување на Eurofound за животот, работата и борбата против Ковид-19.

Со резултат 5,9 од 10, тој е значително повисок од просекот на ЕУ (4,6).

Довербата во ЕУ во Португалија се зголеми за време на пандемијата Ковид-19 од 5,2 во април 2020 година на 5,4 во текот на летото минатата година и на 5,9 во февруари и март 2021 година.

Третата рунда на истражувањето беше спроведена во февруари и март 2021 година, а анализата во извештајот и податоците за последната рунда од истражувањето се базираат на примерок од 46.800 одговори и вкупен примерок од 138.629 испитаници во текот на сите три круга на истражувањето.

Eurofound наведува дека истражувањето фрла светлина врз социјалната и економската состојба на луѓето ширум Европа по скоро цела година од животот со ограничувања поради пандемија.

Довербата во институциите во Португалија постојано беше поголема од просекот на ЕУ, но недовербата во ЕУ се намали за време на кризата Ковид-19. На пример, довербата во националната влада во Португалија беше рангирана на 5 во пролетта 2021 година во споредба со 6 во април минатата година. Довербата во здравствената заштита падна од 6,9 на 6,6, а довербата во полицијата од 7,4 на 6,6.

Во третиот круг од истражувањето, Португалcите исто така имаа најголема доверба во професијата и науката кај сите членки на ЕУ и изнесуваше 42,9 проценти.

Што се однесува до вакцинациите, 82,6 проценти од Португалците рекле дека ќе се имунизираат против короната, наспроти европскиот просек од 64,4 проценти.

Друго ново прашање беше вакцинацијата, а особено намерата за вакцинирање, каде 82,6% од луѓето во Португалија изјавија дека најверојатно ќе бидат вакцинирани кога вакцината ќе им биде достапна, во споредба со просекот на ЕУ од 64,4%.

Слични содржини