Нов метод на броење: Двојно повеќе мртви од коронавирус во април во Русија

од Vladimir Zorba
241 прегледи

Русија регистрирала 2.712 смртни случаи од коронавирус во април, што е двојно повеќе од претходно утврдениот број, според статистиката заснована врз новиот метод на броење, објавен од државната агенција „Росстат“.

Според официјалните податоци, 1.152 луѓе починале од коронавирус во Русија во април. Руските власти забележаа дека бројот вклучува само случаи во кои коронавирусот е потврден како водечка причина за смрт.

Но, руското Министерство за здравство објави кон крајот на мај дека ќе ги промени своите методи на броење и ќе ги усогласи со препораките на Светската здравствена организација, која е обврзана да ги брои и споредните ефекти и сомнителните случаи.

„Росстат“ во својот априлски извештај за смртност наведува дека во 1.270 случаи Ковид-19 била водечка причина за смрт и во 435 случаи вирусот „значително влијаел“ врз смртта на пациентот.

Во 390 смртни случаи, коронавирусот се сомневало дека е главната причина за смртта, но тоа не може да се потврди, според „Росстат“.

Конечно, уште 617 пациенти заразени со коронавирус во Русија починаа во април без вирусот „значително да влијае врз“ нивната смрт, објави „Росстат“.

Во Русија во саботата се регистрирани 8.706 нови случаи, што претставува стабилен пораст во изминатите повеќе од три недели, така што нивниот вкупен број е 520,129.

Критичарите се сомневаат во официјалните податоци за стапката на смртност, обвинувајќи ја Москва дека намерно ја минимизира.

Русија толкуваше помал број во споредба со западните земји со тоа што првенствено регистрира смртни случаи во кои се утврди дека коронавирусот е водечка причина за смрт по обдукцијата, додека другите земји ги броеја скоро сите смртни случаи на пациенти кои се тестирале позитивно.

Руските власти исто така сметаат дека системот за здравствена заштита може да биде подготвен и дека властите успеале да го организираат тестирањето на голем број луѓе затоа што епидемијата подоцна се раширила во Русија.

Заменик-премиерот на Русија, Татјана Голикова изјави дека објавувањето на извештајот за смртта во април е одложено затоа што се чекало на обдукцијата.

Според неа, податоците на „Росстат“ покажуваат дека стапката на смртност кај случаи на коронавирус регистрирани во април била 2,6 проценти.

„Најголемиот скок (со зголемување на бројот на смртни случаи) ќе се случи во мај и секако во првата половина на јуни“, додаде Голикова на телевизиската средба.

Москва, лошо погодена од епидемијата, во мај веќе имаше 15.713 смртни случаи – највисока за десет години – вклучително и 5.260 смртни случаи кои би можеле да бидат поврзани со новиот коронавирус.

Слични содржини