Нова провокација од Џамбаски: Од двете страни на Деве Баир живее еден народ

од Nikola Popovski

Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски продолжува со контроверзните објави и провокации на својот Фејсбук профил. Тој денес од градот Гоце Делчев изјави дека посетата на премиерот Зоран Заев на Бугарија без покана, е за да ја понижи нивната земја.

„Овој човек со месеци прави коалиции против Бугарија во Западна Европа. Тој се обидуваше да ја понижи нашата земја, да бара сојузници да ја притиснат Бугарија и да ја промени својата правична позиција во смисла на почеток на преговори од страна на РСМ за членство во ЕУ. Заев дојде во Софија да моли за попусти и да се обиде да ги замачка гафовите што ги направи, родени од неговиот нечесен став“, смета Џамбаски.

Тој истакна дека политичките противници во Бугарија сакаат да направат национално предавство.

„Неприфатливо и необјасниво е Македонија да биде дел од внатрешно политички спорови. Неприфатливо е да се вметнат термини како што се две нации и два народа, под услов секој кој има барем минимално познавање на македонското прашање да му биде јасно дека од двете страни на Деве Баер живее еден народ. И ова е бугарската, поделена со непријателска граница. Уште понеобјасниво и понејасно е однесувањето на т.н. демократи од „Демократска Бугарија“ кои на секој начин се обидуваат да се докажат пред своите западни амбасади од голем број западни амбасади и да извршат национално предавство. Ова треба да се знае. Тешко дека остана бугарска политичка сила, освен кај нас, да го заштити бугарскиот национален интерес“, вели Џамбаски, додавајќи дека кој ќе се повлече и изврши национално предавство, веднаш ќе биде казнет од бугарскиот народ.

Тој вчера напиша дека „Македонија е бугарска. Факт, којшто нема потреба да се докажува. Факт којшто Зоран Заев го заборава кога е во Скопје“ и објави видео кое е дел од предизборната кампања на ВМРО-БНД, во кое се вели дека Бугарија секогаш ја сакала Македонија, но не бивало да биде изнудувана.

Слични содржини