Нова студија: Британската мутација не предизвикува сериозни болести

од Берта Китинска

Британскиот вид коронавирус не предизвикува потешки форми на ковид-19, кои нужно бараат хоспитализација или завршуваат со смрт, според студијата објавена во медицинскиот магазин Лансет во понеделникот.

Станува збор за многу заразен вид на корона кој за прв пат е откриен во Велика Британија, наречен Б.1.1.7. Студијата вклучува 496 пациенти со ковид, кои биле примени во британските болници во ноември и декември минатата година, а нивната состојба била анализирана во компаративна студија со пациенти со други варијанти на корона.

Истражувачите не забележале разлика во ризикот од сериозни болести, смрт или други клинички исходи кај пациенти со Б.1.1.7 и оние со други варијанти, пренесува Ројтерс.

„Нашите податоци, во контекст и со ограничувањата на реалната студија, даваат првично верување дека сериозноста на состојбата на хоспитализирани пациенти со Б.1.1.7 не се разликува значително од оние со други варијанти“, се вели во студијата.

Друга студија објавена во медицинското списание „Јавното здравство Лансет“ открива дека вакцините најверојатно ќе бидат ефикасни против британската варијанта бидејќи нема зголемување на стапката на повторна инфекција во споредба со другите видови.

Според британските научници, Б.1.1.7 бил околу 40% -70% повеќе пренослив од претходно доминантните соеви.

Слични содржини