Нова студија: Осмиот вид коронавирус откриен во 2017 година?

од Stefanija Kuzmanovska

Се претпоставува дека новиот вид коронавирус потекнува од кучиња и првпат е откриен кај пациенти со пневмонија во Малезија во 2017 и 2018 година, и можеби е осмиот тип на коронавирус за кој се знае дека предизвикува болест кај луѓето, доколку се потврди дека е патоген, се наведува во студијата објавена во „Журнал за клинички инфективни болести“ во четвртокот.

Актерите на студијата нагласија дека нивните откритија укажуваат на закана за јавното здравје од животинскиот коронавирус, објави „Ројтерс“.

Официјално, постојат седум коронавируси кои предизвикуваат болест кај луѓето – четири предизвикуваат настинка, а три предизвикуваат посериозни болести, како што се САРС, МЕРС и ковид-19.

Истражувачите рекоа дека тестирале брисеви од нос земени од 301 пациент во болница во источна Малезија. Осум примероци, главно земени од деца на возраст под пет години, беа позитивни на кучешки коронавирус.

Понатамошното генетско секвенционирање утврди дека новиот вид, наречен ChoV-HuPn-2018, има карактеристики на други коронавируси кои имаат заразено мачки или свињи, но е најблиску до коронавирусот пронајден кај заразените кучиња.

Исто така, беше откриено дека има мутација која не е пронајдена кај ниту еден кучешки коронавирус, но е присутна во соеви опасни за луѓето, како што се SARS-CoV и SARS-Cov-2, кој ја предизвика пандемијата на ковид-19.

Изворот на САРС-КоВ-2 на коронавирусот, без разлика дали е животински или човекки, останува непознат.

Авторите на студијата наведуваат дека наодите укажуваат на тоа дека вирусот најверојатно се шири од животни на луѓе, но тие нагласија дека се потребни дополнителни студии за да се утврди дали тој може понатаму да се пренесува на луѓето.

Тие исто така потенцираа дека не е јасно дали луѓето можат да се разболат, истакнувајќи дека е можно вирусот да се „пренесувал“ само во дишните патишта на пациентот, без да се предизвика болест.

Слични содржини