Нова студија: Секој трет излечен пациент од ковид има нарушување на менталното здравје

од Берта Китинска

Студија спроведена на 23.000 испитаници, претежно од Соединетите Држави, открила дека на еден од тројца пациенти кои прележале  ковид 19 им е дијагностицирано невролошко или психијатриско нарушување шест месеци по третманот.

Ова упатува на заклучок дека бран на невролошки и психијатриски пациенти може да се очекува како последица на пандемијата, според стручното списание „Лансет Псајкајатрист“.

Од 14 психијатриски нарушувања, анксиозноста и депресијата најчесто се јавуваат кај пациенти со ковид, иако на научниците не им е јасно како овие нарушувања се поврзани со вирусот, пренесува Ројтерс и пренесува Танјуг.

Студијата не утврди кои биолошки или психолошки механизми се предизвикувач на овие нарушувања, но беше заклучено дека е потребно да се иницира ново истражување за да се утврди што ги предизвикува овие феномени, како да ги спречи или како да се третираат медицински.

Врз основа на анализата на медицинските записи, откриено е дека повеќе од 236 илјади луѓе биле дијагностицирани со некаков невролошки или психијатриски проблем кај 34 проценти од пациентите откако страдале од ковида-19.

loading...

Слични содржини