НОВА СТУДИЈА: Симптомите на ковид 19 се менуваат

од Берта Китинска

Во моментов во Велика Британија се спроведува нова студија во која се следат симптомите на ковид-19, пренесува Дојче веле (ДВ).

Во студијата за симптоми на „Zoe kovid“, заразените лица ги пријавуваат своите симптоми преку апликација. Вакцинирани и невакцинирани лица пријавиле слични симптоми на ковид, 19 според студијата.

„Сепак, оние кои биле вакцинирани, пријавиле помалку симптоми кои траеле пократко, што сугерира дека имаат полесна форма на болеста и побрзо закрепнуваат“, се вели во текстот.

Вакцинираните исто така можат да бидат заразени со вирусот корона, но податоците потврдуваат дека тие обично имаат благи симптоми, додека вакцината значително спречува тешки или опасни по живот случаи.

Кај ревакцинираните лица, доколку се заразат, обично се забележуваат симптоми како што се главоболка, течење на носот, грло, кивање, губење на мирис.

Кај невакцинирани лица, најчести симптоми се главоболка, воспалено грло, назални секрети, треска, постојана кашлица се присутни.

ДВ додава дека овие флуктуации може да покажат дека порано познатите симптоми се менуваат како што се менува вирусот.

Слични содржини