Нови 8.000 работни места во изградбата на коридорите 8 и 10Д

од desk4
316 прегледи

Со воведувањето на законските промени, се отвори патот за побрза и поевтина изградба на автопатските делници од коридорите 8 и 10Д во Македонија. Ова е најголемиот стратешки и инфраструктурен проект во земјава, според изјавата на Сања Лукаревска, заменик претседателка на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ). Таа истакна дека во изградбата на коридорите ќе бидат вклучени и домашни компании, што ќе доведе до отворање на нови 8.000 работни места и нови инвестиции во вредност од 1,3 милијарди евра. Предвиден е и раст на БДП од 2 насто годишно во наредните пет години. Лукаревска истакна дека претходните години веќе биле успешни во изградбата и обновата на патиштата, со изградба на автопатски делници, експресни и локални патишта. Таа најави дека со членството во Европската унија, овие резултати на СДСМ ќе се зголемат уште повеќе.

Митко Трајчулески, претседател на комисијата за транспорт и врски на СДСМ, исто така, го нагласи значењето на квалитетната инфраструктура за квалитетот на животот на граѓаните. Тој изјави дека граѓаните треба да имаат најдобри услови за живот во Македонија и дека инвестирањето во инфраструктура е од суштинско значење. Трајчулески истакна дека инвестирањето во инфраструктура треба да биде континуиран процес, фокусиран со концепт и план, и насочен кон создавање на нова додадена вредност за сите.

 

Слични содржини