Новинар најави тужба против Министерството за внатрешни работи на Србија поради изјава на министерот Дачиќ

од Илинка Илиоска
27 прегледи

Новинарот Срѓан Шкоро најави дека ќе поднесе тужба против Министерството за внатрешни работи (МВП) на Србија по изјавата на шефот на тоа министерство Ивица Дачиќ дека Шкоро „повикал на убиство на Данило Вучиќ“, синот на претседател на Србија.

Адвокатот на Шкоро, Иван Ниниќ, на 9 јули објави дека е неприфатливо институција како МУП да дава изјава со која се нарушува пресумпцијата на невиност, го прејудицира исходот од истрагата на обвинителството и ја објавува пресудата со која Шкоро е веќе осуден. дури и пред да биде сослушан во која било судска постапка.

„Со желба да покаже лојалност и сервилност кон претседателот на државата, Ивица Дачиќ, без никаков срам, тврди дека Шкоро повикал на убиство на Данило Вучиќ и самоуверено заклучува дека во зборовите на Шкоро има елементи на кривично дело“, рече Ниниќ.

Тој додаде дека Дачиќ не ја дал изјавата како лидер на Социјалистичката партија на Србија, „тој се крие зад МУП“.

Новинарот Срѓан Шкоро (фото од 2017 година), поради чие медиумско појавување во 2024 година, Вишото јавно обвинителство наложило Првото основно јавно обвинителство да формира предмет и да испита дали постојат елементи на кривичното дело загрозување на безбедноста на штета на претседателот на Србија и неговото семејство.

Министерот за внатрешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, на 8 јули изјави дека „целосно е оправдано што обвинителството отворило случај по тој повод“.

Тоа е кривично дело за кое мора да одговара“, изјави Дачиќ.

Вишото јавно обвинителство во Белград на 8 јули потврди за РСЕ дека му наредило на Првото основно јавно обвинителство да отвори предмет и да истражи дали изјавите на новинарот Срѓан Шкора содржат елементи на кривично дело загрозување на безбедноста на претседателот на Србија. , Александар Вучиќ и неговото семејство.

Срѓан Шкоро во гостувањето на локалната телевизија КТВ изјави дека синот на претседателот на Србија, Данило Вучиќ, за да придонесе за Србија, треба да оди во Мајданпек (во источна Србија, каде што се наоѓа рудникот на кинеската компанија Жиѓин. се наоѓа) и на Косово, на свој трошок и без обезбедување.

Шкоро рече и дека Данило Вучиќ треба да оди и во рудникот за литиум во западна Србија, доколку се отвори, за да покаже дека овој метал не е штетен.

Оваа изјава претставници на повеќе министерства ја окарактеризираа како говор на омраза и злоупотреба на слободата на говорот.

Слични содржини