Новинар откри зошто Мерима прозборе за Лечиќ

од Stefanija Kuzmanovska

Александар Ѓуричиќ, новинар и уредник во магазинот „Недељник“, во емисијата „Меџу нама“ раскажа како актерката Мерима Исаковиќ го обвини Бранислав Лечиќ за обид за силување во интервјуто што го даде за споменатиот магазин.

-Тоа се случи целосно спонтано, немаше повик од мене или нејзин нагон да ја раскаже приказната. Ја повикав по повод пет години од смртта на Гага Николиќ, која беше неодамна. Се сетив на Мерима, а таа сака да работи со мене и има доверба. И испратив прашања, а еден ден таа ми се јави и ми рече: „Морам да раскажам нешто што досега го немам кажано и мислам дека ќе се шокирате бидејќи е многу потресно и важно“. Таа го напиша текстот и кога го прочитав тоа вилицата ми падна. Таа го раскажа тоа откако Данијела го обвини Бранислав дека ја силувал“, вели Ѓуричиќ.

Мерима му открила на Александар и зошто решила да ја открие вистината за сексуалниот напад дури четири децении откако се случил.

„Таа оваа приказна сигурно би ја објавила во својата книга што ја пишува, но не би го именувала затоа што му ветила дека никогаш нема да го открие неговото име кога тој се извинувал и плачел, но тоа го ветила доколку не слушне дека тој направил нешто слично. Откако слушнала, одлучила да раскаже. Таа го мереше секој збор, го мереше секој збор и работевме на интервјуто долго време. Таа не го стори тоа за да му се одмазди на Бранислав Лечиќ, само сакаше да ѝ биде поддршка на Даниела Штајнфелд и евентуално на некои други жени доколку ги има. Затоа таа, со своето име и одлична кариера како психолог кој живее во Австралија, го раскажа тоа затоа што за другите жени кои јавно зборуваа обично се вели дека сакаат кариера или популарност, што е ненормално“, вели новинарот.

Да потсетиме, во текст на новиот „Недељник“, актерката, која е запаметена по улогата на Јована Лукина, зборуваше за ужасното искуство кое го имала како студентка по глума.

Слични содржини