Новите одредби на ЕУ ќе го изедначат тргувањето со криптовалути со банкарските трансакции

од Vladimir Zorba

Пазарот на криптовалути стана многу популарен во последниве години и во исто време привлече голем број инвеститори. Зголемениот број луѓе вклучени во трговијата со криптовалути сепак ги загрижуваат европските лидери, па затоа не беше изненадувачки што Европската унија почнува да изготвува план за да може подетално да се следат трансферите на биткоин и другите криптовалути. Целиот процес треба да заврши во следните две години.

Ќе се работи на промени во европските закони што ќе ги принудат компаниите или институциите што вршат трансакции со биткоин и други криптовалути да соберат детални информации за испраќачите и примачите на трансакцијата. Новиот пакет законски измени ќе ја обврзе компанијата или институцијата што ја врши финансиската трансакција да го евидентира името, адресата, датумот на раѓање или основање и бројот на сметката на физичкото или правното лице што ја спроведува трансакцијата или нејзиниот примач.

Новите правила ќе важат и за забраната за обезбедување анонимни дигитални паричници за криптовалути. Европската комисија подоцна ја објасни оваа донекаде непријатна конструкција и изјави дека забраната нема да се однесува на услуги како што се Wasabi или Samourai, иако, на пример, Европол ги стави на листата на најголеми закани на „даркнет“ минатата година, бидејќи тие го комплицираа мониторингот на криптовалути. Се претпоставува дека ова прашање дополнително ќе се дискутира бидејќи тековните информации не се доволно јасни во врска со паричниците за криптовалути.

Европската комисија објави извештај во медиумите во кој се наведува дека таквата промена, насочена кон контрола на тргувањето со криптовалути, е само начин за поуспешна борба против сомнителни трансакции, перење пари и финансирање тероризам.

Новите одредби треба да го изедначат тргувањето со криптовалути со банкарски трансакции каде што има јасни законски одредби за потребните информации што овозможуваат следење на трагите на парите.

Соопштението на Европската унија на 20 јули, во кое за прв пат беше претставена намерата за промени во јавноста, предизвика сегашната вредност на биткоинот да падне под границата од 30.000 долари, но водечката светска криптовалута во последниве денови се искачи и над 50.000 долари.

Криптовалутите во моментов се загрижувачки фактор во светската економија. Многу интересни се обвинувањата изнесени во мај од страна на Брет Хит, извршен директор на компанијата за тргување со благородни метали Metalla Royalty & Streaming, која има нето вредност од речиси половина милијарда долари.

Тој предупреди дека сите финансиски кризи од последните децении имаат нешто заедничко – масовно прифаќање на нов финансиски производ или нова технологија што не е целосно разбрана. Неговата проценка е дека „лудилото за криптовалутите ќе предизвика нова финансиска криза“, бидејќи тоа е систем кој не е централизиран и регулиран, а тој самиот гледа на криптовалутите како „да му се дозволи на приватниот сектор сам да печати пари кога му одговара“.

Слични содржини