Нутриционистка од Харвард открива каква храна никогаш не би купила

од Nikola Popovski
180 прегледи

Ултра преработената храна може да биде штетна за нашето физичко и ментално здравје. Сепак, тие сега сочинуваат повеќе од половина од калориите во стандардната американска исхрана, тврди нутриционистката од Харвард, Ума Наиду.

Ултра-обработената храна е индустриски произведена храна добиена од широко одгледувани и генетски модифицирани култури како пченка, соја и шеќер. Обично се евтини за производство, погодни за купување и консумирање и многу вкусни. За жал, различните чекори во производството често ги отстрануваат овие намирници од нивните природни витамини, минерали и влакна.

Имаат долг рок на траење, што обично се постигнува со додавање на конзерванси, хемикалии, вештачки ароми, засладувачи и бои, а често имаат неприродно висока содржина на омега-6 масни киселини и мала содржина на омега-3 масни киселини. Оваа комбинација на вештачки состојки, шеќер, високиот однос на омега-6 и омега-3 и ниската нутритивна содржина ја прави ултра-обработената храна штетна за микробиомот. Кога конзистентно јадете ултра-обработена храна со текот на времето, тоа може да придонесе за низа физички и психички здравствени компликации, од дијабетес и дебелина до депресија и анксиозност.

Некои од најпопуларните и широко консумирани ултра-обработени храни се житарките за појадок; грицки како чипс, колачиња и крекери; прелив за салата; многу зачини; пијалоци засладени со шеќер; и комерцијални замрзнати вечери.

Житарките за појадок се претежно едноставни јаглехидрати со речиси целодневна количина на додадени шеќери. Јадењето на ова како прв оброк во денот може да доведе до скок на шеќерот во крвта што нè остава гладни само неколку часа подоцна и повеќе склони да посегнеме по слатка ужина помеѓу оброците. Појадокот со висока содржина на јаглени хидрати, исто така, може да доведе до ниска енергија и раздразливост подоцна во текот на денот.

Слични содржини