ОЧИЛАТА СЕ СПАС ОД КОРОНАТА? Студија покажа дека оние што ги носат имаат трипати помала веројатност да се заразат!

од Nikola Popovski

Научниците тврдат дека заштитата што ја нудат очилата е „статистички значајна“ во борбата против Ковид.

 

Во студијата, објавена во Индија, истражувачите исто така тврдат дека сиромашните и необразовани луѓе имаат поголема веројатност да ја фатат оваа болест.

 

Студијата наведува дека тоа е затоа што „тие не ги следат правилата за превенција правилно“ и „имаат навика да користат очила помалку од образованите лица“.

 

Истакнувајќи ги наодите Амит Кумар Саксена рече: „Оваа сегашна студија покажа дека ризикот од Ковид е два до три пати помала кај населението што носи наочари отколку населението што не користи очила.

 

„Заштитната улога на очилата беше статистички значајна, доколку тие се користеа подолг период од денот.

 

„Допирањето и триењето на очите со контаминирани раце може да биде значаен пат на инфекција“.

 

Истражувачите велат дека луѓето го допираат сопственото лице во просек 23 пати на час а очите во просек три пати на час.

 

 

Извештајот гласи: „Преносот се случува со допирање на лицето, носот, устата и очите.

 

„Допирањето на носот и устата значително се намалува кога правилно носите маска за лице. Но, носењето маска за лице не ги штити очите “.

 

Во студијата учествувале 304 пациенти со Ковид чие однесување на очилата се проценува преку прашалник и се споредува со постојните студии на општата популација.

 

Авторите на извештајот рекоа дека кај сите 58 пациенти кои имале очила постојано во текот на денот и за време на активности на отворено.

 

Исто така беше речено дека поради ризик од инфекција здравствените работници треба да користат штитови за лице и очила за да ги заштитат своите очи.

 

Носењето очила не ги штити очите како штитник, велат научниците, но може да обезбеди „одреден степен на заштита“.

loading...

Слични содржини