Од денес лични карти со новото уставно име на државата

од Nikola Popovski

Министерството за внатрешни работи од денес започнува со издавање лични карти за граѓаните со новото уставно име на државата Северна Македонија.

Издавањето лични карти со новото име на државата, кое речиси два месеци е блокирано со бројни амандмани на опозицијата, поради што се уште не се донесени измените на законот за лични документи, беше овозможено од Владата во Скопје со донесување на подзаконски акти.

Владата во петокот, со цел да се надминат проблемите со издавање на нови лични карти, како што објави, донесе подзаконски пропис со Законот за лични карти и Законот за јазици, со кој се овозможува непречено издавање лични карти.

Повеќе од 40.000 граѓани на Северна Македонија, поради блокадата на измените на тој закон, не можеа да добијат лични карти, бидејќи на 1 јули, Министерството за внатрешни работи се префрли на софтвер, на кој е внесено новото државно име, кој се користи за пасоши и други лични документи, за кои нови закони беа донесени на време.

Левица го блокираше Предлогот за изменување и дополнување на Законот за лични карти со 1.500 амандмани, незадоволна бидејќи предложените измени, покрај новото име на државата и можноста за печатење на мајчиниот јазик на припадниците на етничките заедници, исто така, предвидуваат дека во документот се наведува и етничкото потекло.

Ставањето на новото име на државата Северна Македонија во лични документи е предвидено со Договорот од Преспа со Грција, со кој се реши повеќедеценискиот спор за името Македонија. Врз основа на тој договор, Република Македонија го смени името во Република Северна Македонија на 12 февруари 2019 година.

Старите лични карти со натпис Република Македонија, на кои не им е истечен рокот, ќе важат најдоцна до 12 февруари 2024 година.

Слични содржини