Од која храна вегетаријанците обезбедуваат протеини?

од Vladimir Zorba

Да ги разбиеме стереотипите, јадењето протеини не е само за невегетаријанци. Кога мислиме на протеини, прво помислуваме за јајца, месо и млечни производи. Но, тие не се погодни за вегетаријанците. Од друга страна, постојат и други извори на протеини кои можат да ги задоволат нивните потреби.

Како за вегетаријанците, така и за останатите, разновидната исхрана е многу важна. Се разбира, постојат неколку видови вегетаријанството – едни луѓе не јадат месо, други не консумираат месо и јајца, трети месо, јајца и млечни производи, како и такви кои се суровојадци (или т.н. вегани).

Некои почнуваат малку да ја исклучуваат одредената храна, на пример, месо кое е извор на протеини. Но, тие треба да најдат друг начин за да ги добијат. И така почнуваат да бараат алтернативи.

Тофуто е производ од соја, кој е идеална замена за месо. Со полно-масна храна го обезбедува телото со сите амино киселини. Може да се конзумира на различни начини – од хамбургери до супи. Исто така, наречено е соино, бидејќи е направен од соино млеко. Во 100 грама парче тофу има помеѓу 10 и 20 грама протеини.

Слични содржини