ОД ШТО СЕ СОСТОИ КИНЕСКАТА ВАКЦИНА „СИНОФАРМ“? Развиена во 4 чекори, можно е да ве штити со децении

од Nikola Popovski

„Здравствените власти во земјава се заинтересирани за набавување на кинеската вакцина од компанијата „Синофарм“ и тоа околу 200.000 дози, а повеќето детали ќе се знаат во наредните денови“, изјави вчера министерот за здравство, Венко Филипче. Оттука и прашањето, колку се ефикасни кинеските вакцини во борбата против пандемијата?

На почетокот на 2020 година, Институтот за биолошки производи во Пекинг создаде инактивирана вакцина против коронавирус, наречена BBIBP-CorV.

Вакцината е изработена од кинеската државна компанија „Синофарм“, која потоа извршила клинички испитувања. Кина ја одобри вакцината на 31 декември и веќе е широко користена, а освен во Кина, се користи и во Бахреин, ОАЕ, Египет и Србија.

Што има во вакцината Синофарм?

BBIBP-CorV работи со учење на имунолошкиот систем да создава антитела против вирусот САРС-КоВ-2. Антителата се врзуваат за вирусни протеини, или т.н. протеини од класи кои се наоѓаат на површината на вирусот.

За да се создаде вакцината BBIBP-CorV, истражувачите добиле три варијанти на коронавирус од пациенти во различни болници во Кина. Тие избраа една од овие варијанти затоа што беше во можност брзо да се размножуваат во бубрежните клетки на мајмуните одгледувани во резервоари за биореактор.

Чекор 1

Откако истражувачите произведоа големи залихи на коронавирус, тие истурија хемикалија наречена бета-пропиолактон. Соединението спречи дејство на вирусот корона со врзување за неговиот ген. Така инактивирани, коронавирусите повеќе не можеа да се реплицираат,но нивните протеини, вклучително и т.н. шилести протеини, останаа недопрени.

Истражувачите потоа ги извлекоа инактивираните вируси и ги мешаа со мала количина на соединение на база на алуминиум, наречено адјувантен аналгетик. Адјувансите го стимулираат имунолошкиот систем да го зајакне неговиот одговор на вакцината.

Чекор 2

Бидејќи коронавирусите кои се наоѓаат во вакцината Синофарм се инактивирани, така мртви можат да се инјектираат во раката без да се предизвика вистинска болест. Кога ќе влезат во телото, некои од инактивираните вируси ќе ги проголта типот на имунолошки клетки, наречени клетки што презентираат антиген.

Клетката што го претставува антигенот го „разделува“ коронавирусот и прикажува некои од неговите фрагменти на површината. Таканаречената Т-клетка може да го открие овој фрагмент. Ако фрагментот се вклопи во еден од неговите површински протеини, Т-клетката е активирана и може да помогне во регрутирањето на други имунолошки клетки да одговорат на вакцината.

Чекор 3

Друг вид на имунолошки клетки, наречен Б-клетки, исто така може да се најде во инактивиран коронавирус. Б-клетките имаат површински протеини во огромна разновидност на форми, а неколку може да имаат вистинска форма да се прикачат на вирусот корона.

Кога Б-клетката е „заклучена“, таа може да извлече дел или целиот вирус и да претстави фрагменти од короната на неговата површина.

Помошна Т-клетка активирана против коронавирусот може да се прикачи на истиот фрагмент. Кога тоа ќе се случи, Б-клетката е исто така активирана. Антителата кои имаат иста форма како и нивните површински протеини се размножуваат и се размножуваат.

Чекор 4

Откако ќе се даде вакцината, имунолошкиот систем може да одговори на инфекција со жив коронавирус. Б-клетките произведуваат антитела кои се лепат на натрапникот. Антителата насочени кон протеинска класа можат да спречат вирусот да продира во клетките. Други видови на антитела исто така можат да го блокираат вирусот со други средства.

Колку ќе трае заштитата?

Клиничките испитувања на вакцината Синофарм покажаа дека вакцината може да ги заштити луѓето од Ковид-19. Сепак, никој сè уште не може да каже колку ќе трае заштитата. Можно е нивото на антитела да се намали со месеци. Но, имунолошкиот систем содржи и специјални клетки наречени мемориски Б клетки кои можат да содржат информации за коронавирусот со години или дури со децении.

loading...

Слични содржини