Одбиено барањето на Porsche да го заштити звукот што го развија за своите е-возила

од Vladimir Zorba

Барањето на Porsche да го заштити звукот што го разви за своите електрични возила е одбиено бидејќи не е доволно карактеристичен.

Во апликацијата до Европската канцеларија за интелектуална сопственост (EUIPO) за заштита на звукот, Porsche изјави дека „звукот е футуристички, мелодичен и има одредено темпо, како и мотиви и динамика“. Се тврди дека е „доволно за да предизвика препознатливост“ на брендот, истакнувајќи дека „ги комбинира типичните карактеристики на музичката композиција, за да создаде незаборавен и необичен звук“.

Porsche, исто така, го спореди својот EV звук со „темата на отворањето на 5-тата симфонија на Бетовен, звукот на KITT скенерот од телевизиската серија Knight Rider или звукот на светлосните мечеви од филмската серија „Војна на ѕвездите“.

EUIPO не се согласи и го одби барањето, наведувајќи дека не разликува возило Porsche од кое било друго.

„Според Канцеларијата, тоа е звук кој, иако не е реален, го имитира звукот на мотор со внатрешно согорување кој забрзува додека не ја достигне саканата брзина“, велат од EUIPO. „Фактот што самите возила не го испуштаат тој звук можеби им е познат на потрошувачите, но во никој случај не им дава можност да ги разликуваат стоките и услугите на апликацијата од сличните понудени од други компании“.

EUIPO додаде дека трговската марка за која се пријавило Porsche не е музичка композиција и дека е ирелевантно да се споредува со симфонијата на Бетовен. Се додава дека повикувањето на Porsche на звуци од серии и филмови повеќе не е релевантно во денешниот свет.

Според извештаите, Porsche поднел жалба против оваа одлука.

Слични содржини