ОДБРАНА, А НЕ ЗАКАНА: Белорусија го откри сценариото на воените вежби со Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Стратешките воени вежби „Запад 2021“ се исклучиво од одбранбен карактер и потврдуваат дека Белорусија е насочена кон зајакнување на регионалната безбедност и почитување на сојузничките обврски со Русија, изјави началникот на Генералштабот на вооружените сили на таа земја, заменик -министер за одбрана, Виктор Гулевич.

– За време на разработката (сценарио за воени вежби), се засновавме на една од можните опции за развој на воено-политичката ситуација, која предвидува влошување на меѓународните несогласувања што би можеле да ја дестабилизираат ситуацијата во регионот, како и агресија против федералните држави Русија и Белорусија – посочи тој.

Тој исто така додаде дека одржувањето на воени вежби не претставува никаква закана за европската заедница во целина, ниту за соседните земји.

– Тие ќе овозможат во пракса да се подобри механизмот за заедничка употреба на одбранбената инфраструктура, да се провери подготвеноста и способноста на регионалната група сили да ги извршуваат задачите според планираното – додаде заменик -министерот.

Стратешките воени вежби „Запад 2021“ ќе се одржат на територијата на Русија и Белорусија од 10 до 16 септември. Маневрот ќе ја тестира способноста на вооружените сили на двете земји да ја заштитат Сојузната држава Русија и Белорусија. Околу 12.800 војници ќе учествуваат во маневрите во Белорусија, од кои 2.500 војници се од Русија и до 50 од Казахстан.

Слични содржини