Одлична новина за идните пензионери – жените со навршени 60 и мажите со 62 години старост ќе работат по 6 часа, а ја задржуваат целата плата

од Vladimir Zorba

Во министерството за труд и социјална политика во тек е изготвување на Законот за работни односи чие донесување е планирано за годинава. Имено, според информациите предвидено е да се овозможи намалување на работното време за повозрасните работници без притоа да имаат намалување на платата.

Се предвидува жените работнички со навршени 60 години старост да работат 6 часа, а ја задржуваат целата плата до пензија, а мажите работници со навршени 62 години старост, исто така, ќе работат 6 часа и до пензионирањето ја задржуваат целата плата.

Дополнително според нашите информации ќе биде воведена можност државата да субвенционира ангажман на млади кадри кои ќе ги заменуваат во преостанатите 2 часа.

Слични содржини