Олимпијадата во Париз: Потенцијално жариште за глобално ширење на денга вирусот

од Илинка Илиоска
40,1K прегледи

Во еден неодамнешен коментар, беше покрената загриженост за потенцијалот Олимпијадата во Париз да дејствува како катализатор за ширење на денга треска. Болеста, која обично се наоѓа во тропските региони, одеднаш се појави во Париз во септември 2023 година, означувајќи ја најсеверната епидемија досега. Овој настан е особено алармантен бидејќи градот се подготвува да биде домаќин на преку 10 милиони посетители за Олимпијадата, што покренува прашања за соодветноста на тековните напори за надзор над комарците, пишува Си-ен-ен.

Историски гледано, одредени поединци или локации се идентификувани како „супер-ширувачи“, значително придонесувајќи за пренос на болести. На пример, „Тифус Мери“ беше познато дека шири тифусна треска на многу луѓе без самата да покажува симптоми. Слично на тоа, мал процент од областите во Перу биле поврзани со повеќето случаи на денга.

Олимписките игри претходно беа под лупа за нивниот потенцијал да ги влошат вирусните епидемии, како што е стравот од вирусот Зика за време на Олимписките игри во Бразил во 2016 година. Сепак, тогаш не беа пријавени случаи. Олимпијадата во Токио, исто така, се соочи со загриженост во врска со СОВИД-19, но строгите мерки ги минимизираа инфекциите во олимписката заедница, иако не во пошироката популација.

Ситуацијата во Париз е поинаква поради проширениот опсег на комарецот Аедес и значителниот пораст на глобалните случаи на денга од 2016 година. Со посетители од над 200 земји, од кои многу моментално се борат со денга, ризикот Олимпијадата во Париз да стане супер -настанот за ширење е опиплив. Факторите како што се бројот на комарци, заразените лица и зачестеноста на каснувањата играат улога во овој ризик.

Тигарскиот комарец, кој е добро прилагоден на урбаното опкружување во Париз, може да несе јајца во минимална вода и да преживее суви услови подолг период. Можноста овие комарци веќе да го носат вирусот од нивните мајки може да го намали прагот за избувнување. За време на Олимпијадата, еден залак може потенцијално да иницира епидемија.

Повеќето инфекции со денга не покажуваат симптоми, што значи дека поединците би можеле несвесно да го носат и шират вирусот назад во нивните матични земји. И покрај ризиците, во Париз не е прогласена вонредна состојба за јавно здравје, бидејќи самата Олимпијада претставува примарна грижа.

NHS сега ги предупредува луѓето дека денгата е ризик и во европските дестинации за одмор како Хрватска, Франција, Италија, Шпанија, Португалија и Мадеира помеѓу пролет и ноември, пишува Daily Mail. Исто така, се советува дека луѓето кои се поподложни на денга, како што се малите деца, постарите, бремените жени и оние со ослабен имунолошки систем, треба да избегнуваат да патуваат во области каде што е присутен вирусот.

„Денгата е нешто што традиционално се поврзува со понеобични и егзотични дестинации, но неодамна Франција, Италија и Шпанија забележаа повеќе инфекции, така што патниците треба да бидат посвесни за оваа потенцијално фатална инфекција“, рече д-р Сајмон Кларк.

Тој додаде дека бидејќи се предвидува дека климатските промени ќе ги направат комарците кои носат денга почести во Европа, контролата на инсектите ќе стане сè поважна тема за дестинации за одмор.

Слични содржини