Оливера Балашевиќ за првата средба со Ѓорѓе: Го мразев

од Берта Китинска

Три и пол месеци по неговата смрт, Оливера Балашевиќ, сопругата на Ѓорѓе Балашевиќ, најде сила да се појави пред публиката. На летната сцена во Палиќ, таа зборуваше за нејзината книга „Планета двориште“, воедно даде изјава за нејзината врска и Ѓорѓе за списанието „Глорија“.

„Ние двајцата никогаш не престанавме да бидеме едно. Воспитани сме на тој начин, научени сме да го чуваме личното, емотивно искуство во нас, да го носиме со нас. Сè е комплексно, но сега е така “, рече Оливера за споменатото списание.

„Се борам, морам. Тука се моите деца, моите внуци, Симона и Петра. Џоле е во сите наши сеќавања и во секое нивно дело се наоѓаат нашите приказни и смеа. Јас сум многу горд на моите деца, нивната состојба и истрајност. Начинот на кој тие, со големо разбирање за мене, се справуваат со загубата е охрабрувачки“, рече таа.

Првиот пат кога го виде Ѓорѓе, си помисли – „Ух, но јас го мразам“.

Таа рече дека во една прилика, нејзината мајка и покажала слика на Ѓорѓе Балашевиќ во весникот и рекла дека „и треба некој како него“ и дека нивниот прв состанок не бил толку среќен.

„Се вратив во Нови Сад, носејќи тешка вреќа со храна што мајка ми ја имаше спакувано. Беше доцна во ноќта, излегував од автобуската станица и видов едно такси. Се радував и се упатив кон него. Сепак, едно момче налета на такси пред мојот нос, дури не ме виде како доаѓам. Беше Џоле. И таксито замина, а јас останав сам со торбата. Веднаш и реков на мајка ми што се случило и ја замолив повеќе да не ми ги препорачува познатите момци од весникот “, рече Оливера.

Тие се сретнаа дури подоцна, на 1 јуни 1979 година, на плажата на брегот на Дунав.

Слични содржини