ОМД: Преку иницијатива собрани 50.000 долари за борба против Ковид 19, следуваат уште дополнително толку за институциите

343 прегледи

Предводниците на Обединетата македонска дијаспора се состанаа во Скопје да разговараат за тоа како најдобро да се поддржи Македонија во борбата против КОВИД-19.

Претставници од Вашингтон, Сиднеј и Струмица се собраа оваа есен на серија состаноци, нагласувајќи ја виталната врска меѓу Македонија и нејзината дијаспора.

Претседателот на ОМД, Мето Колоски; новоизбран член на УО, Филип Деспотоски; и претседателката на Австралија во генерацијата М, Стефани Таскова Митева, присуствуваа на состаноците во Скопје, залагајќи се во име на македонската дијаспора и запознавајќи се со секојдневните проблеми со кои се соочуваат локалните македонски граѓани.

Овие состаноци ги вклучија:

● Проф. Виктор Лилчик Адамсен, Археолошки институт за истражување на античкото кралство Македонија;
● пратеничка проф. Гордана Силјановска Давкова;
● пратеничка Рашела Мизрахи;
● Неговото Високопреосвештенство, Митрополит Повардарие Агатангел, Македонска православна црква – Охридска архиепископија;
● Данела Арсовска, претседател, македонска стопанска комора;
● Марија Димовска и Дијана Десподов, StartUp Македонија;
● Никица Мојсоска и Галена Канингам, Македонија 2025 година;
● ianулијан Васало, раководител на политички оддел, делегација на Европската унија;
● Никола Салваринов, тогашен директор на Агенцијата за иселеништво;
● пратеник Александар Николовски, потпретседател, ВМРО-ДПМНЕ;
● пратеничка Моника Зајкова, потпретседател на Либерално-демократската партија;
● британска амбасадорка, Рејчел Галовеј;
● амбасадор на САД, Кејт Мари Бирнс;
● Поранешен македонски амбасадор во САД, Васко Наумовски;
● Изабела Соколоска, основач, Еснаф;
● Билјана Марковиќ Стаменова, ко-основач и управен партнер, PrimePoint Partners;
● Евгенија Николовска и Трендафилка Сандева, Т’га За Југ, Организација на македонските деца бегалци;
● Едмонд Сотир, Здружение на Македонците од Албанија СЕКО;
● градоначалник Пали Колефски од Пустец, Албанија;
● Благоја Масларов, Македонија Турс;
● Гордон Јорданов, специјалист за меѓународни односи и дипломатија;
● Васил Димовски и Александар Наумоф, Taskforce БПО;
● Николас Наумоф, Рамбл.

Во улога на претседател на ОМД, Колоски присуствуваше и на церемонијата на отворање на нова клиника за Пулмологија за борба против КОВИД-19 во Клиничкиот центар во Скопје. Преку иницијативата на ОМД Генерација М # ЗаедноОДДома (# ЗаедноОд Дома), напор за олеснување на КОВИД-19 од страна на Македонците во и надвор од татковината, предводен од членот на УО на ОМД / Ко-копретседавач на Генерацијата М, Петар Петровски, ОМД донираше 50.000 долари за овој проект.

ОМД има намера да донира уште 50.000 долари во текот на следниот месец на институциите кои се борат против КОВИД-19.

Сите состаноци беа спроведени во целосна согласност со владините протоколи за социјално дистанцирање и анти-КОВИД-19 мерки.

Мето Колоски, претседател на ОМД, во своето излагање посочи:

„ОМД постојано се обидува да ја обедини дијаспората во странство за да им помогне на Македонците дома. Иако сме горди на нашите рекорди во борбата за човековите права на Македонците, сепак сме горди да видиме како нашето собирање средства помогна да се справат со сериозни проблеми предизвикани од КОВИД-19 “.

„Дел од тој процес е слушање на загриженоста за постојаната корупција на сите нивоа на власта и општеството, неразвиеноста на економскиот и здравствениот сектор, одливот на мозоци, сегашната пандемија и потребата да се зачуваат нашата историја, јазик и култура“.

Филип Деспотоски пак, кој воедно е член на Управниот одбор на ОМД, посочи:

„Финансиската поддршка што ОМД ја доби за оваа кампања е навистина понижувачка. Тоа покажува дека, без оглед на тоа каде живеете, сите можеме да влијаеме позитивно на Македонија, особено во време на криза “.

„Пандемијата остави и останува да остава посебна и катастрофална трага во македонската економија и здравствениот систем. Сепак, пречките што претстојат ќе бидат надминати. Како и секогаш, ОМД е тука да помогне во овој процес, и како и секогаш сме благодарни за вашата поддршка во нашата работа “.

Слични содржини