Омилената загатка која Елон Маск ја поставува на интервју за работа

од Vladimir Zorba

Менаџерите за вработување користат загатки за да знаат дали сте способни критички да размислите.

Извршниот директор на „Тесла“ и „Спејс Икс“, Елон Маск е познат по студениот и незаинтересиран однос кон кандидатите за работа во „Спејс Икс“. Барем на почетокот. Потоа ги тера на размислување со својата омилена загатка.

Можете ли да ја решите:

Стоите на површината на Земјата. Одите една милја јужно, една милја западно и една милја северно. Завршивте точно таму каде што започнавте. Каде сте?

Одговор:

Целта на ваквите прашања не е да се чувствувате глупави, туку да видите како обработувате информации и решавате сложени проблеми. Испитувачите ги тестираат вашите аналитички способности и помалку е важно дали ќе излезете со точен одговор.

Одговорот на оваа загатка е Северниот пол или близу јужниот пол.

Ако ги следите предметните упатства, би направиле триаголна патека и ќе завршите таму каде што сте започнале. Ако одите од Северен пол на југ и по еден километар на исток или запад одите исто толку, повторно ќе бидете во точка што е на километар од Северниот пол.

Постои уште еден можен одговор, но тој е малку посложен. Местото за кое станува збор е круг со обем од една милја околу Јужниот Пол, и вие би започнале да пешачите на една милја северно од него. Ќе пешачите една милја јужно за да стигнете до овој круг, последен пат таа милја од вториот круг и да се вратите на една милја север до вашата почетна точка.

Погледнете го деталното објаснување на видеото:

Слични содржини