Оптичката илузија го тестира вашиот љубовен однос: Открива како комуницирате со партнерот!

од Stefanija Kuzmanovska

Со години, луѓето тврдеа дека она што гледачот прво го гледа – маж или жена – може да даде увид во нивната психологија, од нивниот љубовен живот до тоа дали се искрени.

Ле Бајзер (француски израз за „Бакнежот“) е познато уметничко дело на руско-полската уметница Соња Левицка кое датира од раните години на 20 век. Сликата покажува контури на маж и жена во љубовна прегратка. Со години луѓето се расправаат дека она што гледачот прво го гледа – маж или жена – може да даде увид во нивната психологија, од нивниот љубовен живот до тоа дали се чесни луѓе, пишува NY Post.

Луѓето тврдат дека ако гледачот најпрво види маж, тоа може да значи дека има маж (или мажи) на ум, без разлика дали се лути на одреден маж или копнеат по него. Истото важи и обратно – оние кои прво гледаат жена веројатно размислуваат за жена (или жени), без разлика дали се работи за одредена жена на ум или копнеат по некоја.

Ако гледачот ја гледа жената пред мажот, тоа исто така сугерира дека тој е веројатно поотворен и потранспарентен со партнерот. Тие веројатно ги ценат искрените отворени разговори за нивните чувства и емоции и сметаат дека ова е клучен фактор за одржување на здрава врска. Исто така, може да значи дека лицето може да се чувствува фрустрирано или разочарано ако тоа не е возвратено.

Од друга страна, ако гледачот прв го забележи мажот, можно е тој да е личност која е порезервирана и има потешкотии во комуникацијата. За таквите луѓе може да биде тешко да бидат искрени и да ги изразат своите емоции, но затвореноста може да предизвика чувство на осаменост и изолација во односите.

Слични содржини