Организација на Трамп е виновна за даночна измама

од Vladimir Zorba

Поротата на кривичниот суд во Њујорк во вторникот ја прогласи организацијата Трамп за виновна за сите обвиненија во 15-годишната шема за даночна измама за која обвинителите рекоа дека била организирана од највисоките директори на компанијата.

Поротниците размислуваа нешто повеќе од еден ден пред да донесат пресуди „виновни“ по вкупно 17 точки, вклучително и шема за измама, заговор, криминална даночна измама и фалсификување деловни книги.

Компанијата се соочува со парични казни од околу 1,6 милиони долари при изрекувањето на казната.

Организацијата Трамп и Ален Вајзелберг, неговиот поранешен долгогодишен главен финансиски директор, беа обвинети минатата година по долгогодишна истрага за финансиските практики на компанијата од страна на Окружното обвинителство на Менхетен.

Обвинителите тврдеа дека две корпорации кои се дел од компанијата „Trump Corp“. и Trump PayRoll Corp., ги плаќале своите „веќе високо платени директори“, вклучително и Вајзелберг, уште повеќе со „мамење во однос на нивните даноци“ преку серија шеми кои не се достапни во книгите, како луксузни автомобили и бесплатни станови, објави NBC News.

Слични содржини