Ослободете се од стресот и нервозата во 3 чекори, психијатар тврди дека ДОКАЖАНО ДЕЛУВААТ

од Vladimir Zorba

Честопати не е лесно да се соочите со вашите стравови и да се справите со нервозата и паниката на вистински начин.

На 37-годишна возраст, австрискиот психијатар Виктор Франкл бил затвореник во концентрационен логор, каде што го изгубил целото семејство. Тој истражувал како луѓето во вакви тешки животни ситуации можат да ја зачуваат својата вера, оптимизмот и да се справат со паниката и очајот, да го ублажат стресот.

Тој ја основал логотерапијата, која се смета за трета виенска школа за психотерапија и претпоставува дека човекот може да најде цел и смисла во секој момент од животот.

Чекор 1. Прифатете ја ситуацијата

Виктор Франкл верувал дека постојат две работи кои стојат на патот на среќен живот во сегашниот момент и напредок – тоа се болни искуства од минатото и вознемиреност за иднината. Ако постојано размислувате за минатото, грешките, неуспесите, фрустрациите, она што порано ве мачело ве тера повторно да доживеете непријатни моменти. Сето ова бара многу енергија.

Многу луѓе ја прават оваа грешка што ги спречува да се справат со стресот. Тие размислуваат за тоа како можеле да избегнат проблеми во минатото за да спречат жална ситуација во сегашноста. Добро е да ги анализирате вашите грешки, но не се фокусирајте на нив. За да избегнете непријатни емоционални искуства, треба да ја прифатите ситуацијата и да разберете дека тоа веќе се случило. Кога човек ќе ги прифати околностите, во мозокот се активираат нови процеси кои ќе овозможат да се најде начин да се реши проблемот.

Чекор 2. Не се задржувајте на неизвесната иднина

Анксиозноста го поттикнува човекот дополнително да ја комплицира и да ја преувеличи ситуацијата. Постојано размислуваме за најлошиот исход, се плашиме да не се повторат грешките, да доживееме пораз, а тоа само не воведува во поголема состојба на вознемиреност. Како што не треба да се враќа во минатото, не е добро да се живее ниту во иднината.

Страшните мисли за тоа што може да се случи ве спречуваат да растете и напредувате. Ова е местото каде пишувањето дневник, фокусирањето на секојдневните задачи, вежбите за дишење – сè што ви помага да бидете присутни овде и сега, може да помогне.

Чекор 3: Вашите проблеми не се единствени

Човекот сака да мисли дека неговите проблеми се единствени. Во моментов можеби илјадници луѓе доживуваат сличен емотивен пресврт. Затоа слободно споделете ги вашите искуства. Не одбивајте понуда за помош. Бидете благодарни на оние кои ви помагаат во тешките моменти. Обидете се да комуницирате со роднините, старите пријатели, дури и ако живеете далеку.

Побарајте нови познанства. Комуникацијата помага да се ослободи од напнатоста, да се избега од здодевните мисли и да се најде мир.

Виктор Франкл верувал дека кога човек ќе го надмине стресот, тој може да живее до својот полн потенцијал и радост.

Слични содржини