ОСТРИ КАЗНИ ВО УГАНДА: Затвор за оние кои не ги почитуваат мерките против корона

од Stefanija Kuzmanovska

Жителите на Уганда кои ги прекршуваат правилата на движење поради коронавирусот ќе бидат казнети дури и со затвор до два месеца.

Според новите правила објавени од Министерството за здравство во правниот документ, за оние на кои им е забрането да работат (компании, барови, ноќни клубови, кина и продавници кои продаваат непрехранбени производи), во случај на повреда на забраната, следи затвор, пишува Би-Би-Си.

Тековните мерки за движење ги ограничуваат културните церемонии како што се свадби на само 20 лица, а секој што ќе биде домаќин на поголем број исто така може да оди во затвор.

Бидејќи државата беше заклучена за првпат од март 2020 година, безбедносните сили во некои случаи беа принудени да користат насилство во јавноста и неколку лица беа убиени.

Уганда во моментов минува низ втор бран пандемии, за кои научниците предвидуваа дека може да го достигнат својот врв кон крајот на јули и почетокот на август.

Од почетокот на пандемијата, пријавени се повеќе од 83.000 случаи и над 1.900 лица починале.

Слични содржини