Откриен нов коронавирус: Се пренесува од кучиња на луѓе

од Nikola Popovski

Во Малезија е откриен нов вид на коронавирус, кој најверојатно се шири од кучиња на луѓе, тврдат научниците.

Новата научна студија, неодамна објавена во списанието „Клинички инфективни болести“, наведува дека е откриен нов вид на вирус на корона кај примерок од момче од Малезија кое имало пневмонија во 2018 година. Доколку се потврди ова откритие, тоа би бил осмиот корона вирус кој се пренесува на луѓето, и првиот што се пренесува од кучиња, пишува „Live Science“.

Сепак, студијата наведува дека сè уште не е целосно докажано дека вирусот корона е причина за пневмонија. Иако момчето било позитивно на тој вирус на корона, тој исто така изолирал и риновирус, што предизвикува обична настинка кај луѓето. Исто така, сè уште не е сигурно дали вирусот корона, кој на некој начин премина од куче на момче, може да се пренесе меѓу луѓето.

Сепак, научниците предупредуваат на опасноста од животински корона вируси, што исто така се покажа во сегашната пандемија, бидејќи се верува дека Ковид-19 е вирус од животинско потекло.

„Вирусите на животинска корона се чини дека почесто се пренесуваат на луѓето отколку што мислевме, бидејќи тестовите обично откриваат вируси на човечка корона“, вели д-р Грегори Греј од универзитетот Дјук, водач на тимот кој го откри новиот случај од Малезија.

Научниците дошле до ова откритие барајќи дијагностички тест кој може да открие неколку типови на коронавирус. За да го испитаат, тие анализирале 301 примерок од 2017 и 2018 година, кои биле земени од пациенти со пневмонија во градот Саравак во Малезија.

Откриле дека осум тестови се позитивни на кучешки коронавирус и тоа ги изненадило толку многу што помислиле дека тоа е грешка.

Затоа, тие ги тестираа овие осум примероци, користејќи друг метод – растење на вирусот во кучешки клетки. Во еден од осумте примероци, вирусот започна да се размножува во кучешки клетки, а научниците успеаја да го изолираат и да го следат неговиот геном.

Така, беше потврдено дека станува збор за нов вирус на кучешка корона наречен „KKov-Hupn 2018“. Овој вирус содржи и генетски материјал на вирус на мачки и свински корона, што е феномен познат како рекомбинација и кој е чест кај вирусите на кучешки корона, кои значи дека може да зарази и мачки и свињи.

Исто така, новиот вирус на корона има мутации што досега не биле забележани кај ниту еден вирус на кучешки корона, но тие се со вирусите САРС Ков-2 и САРС Ков-1 и се однесуваат на структурен протеин познат како Н протеин.

Слични содржини