Откриен нов СОЈ на коронавирус, научниците предупредуваат дека се пренесува од животни на луѓе!

од Nikola Popovski

Кинеските научници предупредија на „потенцијална закана за биосигурноста“ од нов сој на коронавирусот, кој може да се пренесе од животни на луѓе и не може да биде „вкрстено неутрализиран“ со антитела насочени кон Ковид-19.

Истражувачите, од кои повеќето потекнуваат од Универзитетот во Вухан, „неочекувано открија“ дека сојот NeoKoV откриен во Јужна Африка и неговиот „близок роднина“ PDF-2180-CoV „може ефикасно да користи некој тип на ензим 2 кој го конвертира ангиотензинот на лилјаците (ACE2) и човечки ACE2 за влез“, пренесува „RT“.

SARS-Kov-2, кој првпат беше идентификуван во Вухан, а подоцна ја предизвика пандемијата Ковид 19, исто така користи ACE2 за да влезе во човечкото тело.

Во објавата на порталот „biorxiv“, се наведува дека инфекцијата со сој кој сега ги таргетира лилјаците „не може да биде вкрстено неутрализирана со антитела кои го таргетираат SARS-KoV-2 или MERS-KoV“.

Признавајќи дека природата на NeoKoV „останува загадочна“, научниците предупредуваат на „потенцијална закана за човековата биобезбедност, со висока стапка на смртност и стапка на пренос“.

Други неодамнешни студии, исто така спроведени од кинески научници, покажаа дека „прогениторот“ на сојот омикрон, која предизвика нов бран инфекции низ светот и сега е доминантен во многу земји, скокна од луѓе на глувци, брзо акумулирајќи мутации кои ја погоди инфекцијата на тој домаќин, а потоа се врати кај луѓето“.

Слични содржини