Откриена филипинска мутација на корона во Британија: Го неутрализира влијанието на антителата?

од Stefanija Kuzmanovska

Два случаи на нова мутација на коронавирус, пронајдена првпат на Филипините, се регистрирани во Велика Британија.

Во моментов не е познато каде се пронајдени случаите во земјата, или дали варијантата е позаразна од претходните соеви.

Официјални лица од Министерството за здравство соопштија:

– Јавното здравство на Англија идентификуваше два случаи на оваа варијанта. Еден од случаите е поврзан со меѓународни патувања, а другиот во моментов е под надзор. Оваа варијанта вклучува голем број значајни мутации, вклучувајќи ги E484K и N501I, кои можат да се најдат во неколку други загрижувачки варијанти.

Според британскиот „Мирор“, според здравствените власти, случајот со новиот мутантен вид на корона е регистриран на крајот на минатиот месец кај заразен патник кој пристигнал во Јапонија од Филипините. Човек на шеесетина години пристигнал на аеродромот Нарита во близина на Токио на 25 февруари и немал никакви симптоми. Се покажа позитивно за ковид -19 и е во карантин.

Јапонските здравствени власти рекоа дека оваа варијанта на коронавирусот е различна од оние откриени во Бразил, Јужна Африка и Велика Британија. Загрижувачки е што тие веруваат дека тоа може да претставува посериозна закана, како што се нови мутации кои се поубиствени и позаразни од првичниот вид.

Јапонските медиуми објавија и дека филипинската мутација може да биде далеку поопасна, бидејќи може да го неутрализира влијанието на антителата, дури и на оние добиени со вакцината.

Слични содржини