Отпорноста на бактериите на антибиотици една од најголемите здравствени закани

од Stefanija Kuzmanovska

Една од најголемите закани за јавното здравје на 21 век е ширењето на отпорноста на бактериите на антибиотици, пишува „Вечерњи лист“.

Ако продолжи растот на отпорноста на антибиотици, секоја инфекција би можела да стане фатална, па до 2050 година отпорноста на антимикробните лекови може да предизвика дури десет милиони смртни случаи во светот, што е повеќе отколку што моментално умираат од рак.

Општиот термин за оваа опасност е антимикробна отпорност, бидејќи постои и отпорност на вируси на вирусни лекови и отпорност на габи на антифунгици, но отпорноста на антибиотици е доминантен проблем.

„Вечерњи лист“ за тоа зборуваше за време на Светската недела за свесност за антимикробните лекови со проф. Арјан Тамбиќ Андрашевиќ, клинички микробиолог од Клиниката за инфективни болести „Др. Фран Михаљевиќ“ и претседател на Комитетот за следење на бактериска отпорност на антибиотици при Хрватската академија на медицински науки.

Отпорноста на бактериите на антибиотици е се поголем проблем. Во Европа секоја година умираат 33 илјади луѓе од инфекции предизвикани од резистентни бактерии. Дали тоа добива размери на нова пандемија?

Се верува дека бројката е многу поголема. Како секоја година да се уриваат сто патнички авиони и сите патници да загинат. Ако авион се урива секој трет ден во Европа, ќе привлече повеќе внимание од смртните случаи предизвикани од резистентните бактерии.

Ова, сепак, поминува под радарот, и на јавноста и на лекарите, бидејќи овие бактерии отпорни на повеќе лекови не се веднаш видливи. Со јасни патогени како коронавирусот, веднаш може да се види кој на кого ги пренел, додека во микробиотата на човек кој земал антибиотици се појавуваат резистентни бактерии и тој може да не забележи до крајот на животот дека кај него се формирале резистентни бактерии.

Но, ние разменуваме микробиоти меѓу себе и конечно тие резистентни бактерии стигнуваат до личноста која ќе биде во минус фаза, односно на болничко лекување, каде што се применува инвазивна медицина со бројни катетри кои отвораат патишта во стерилните простори на личноста, а тоа е популацијата најмногу изложена на ризик од инфекција која е тешко да се лекува. Има многу луѓе кои не треба да умрат во болниците поради нивната основна болест, туку умираат поради инфекција предизвикана од резистентна бактерија, изјави Тамбиќ Андрашевиќ, пишува новинарката на „Вечерњи лист“, Романа Ковачевиќ Баришиќ.

Слични содржини