Ова е потенцијалниот извор на коронавирус кој 95 отсто од луѓето забораваат да го дезинфицираат при доаѓање дома

од Aleksandar Petrovski

Мобилните телефони можат да го пренесат коронавирусот, сугерира студија спроведена на италијанскиот универзитет „Тор Вергата“ во Рим, пренесува Танјуг.

Истражувачите, предводени од професорот Џанлорето Д’Ало, откриле дека 93 проценти од студентите кои практикуваат пракса во болнички одделенија користат мобилни телефони за време на нивната работа, а само 16 проценти потврдиле дека носат заштитни нараквици.

Истражувањето беше спроведено во текот на две учебни години, 2018/19 и 2019/20, и во двата наврати беше потврдено дека огромното мнозинство од испитаниците користат мобилни телефони за време на нивниот престој во одделенијата со пациенти, без употреба на заштитни нараквици или менување на ракавиците откако користеле мобилни телефони.

Само три проценти од испитаниците потврдиле дека ги дезинфицираат своите мобилни телефони секој ден.

– Овие навики, користејќи мобилен телефон во одделенијата каде што се пациентите, можат да ги поништат ефектите од процедурите за дезинфекција кои се подложени на медицински персонал во контакт со пациентите, бидејќи рацете, иако претходно биле дезинфицирани, по користењето мобилен телефон можат да станат извор или преносител на вируси како резултат на микроорганизми кои се собираат на телефони – рече професорот Џанлорето Д’Ало.

Авторите на истражувањето сугерираат дека мобилните телефони редовно се чистат, доволно е да се користат салфетки натопени во раствор со најмалку 70% алкохол.

Во контекст на ширењето на инфекцијата со Ковид19, резултатите од ова истражување се важни, а телефонските компании веќе издадоа упатства за дезинфекција на мобилните телефони.

Резултатите од студијата беа објавени во медицинското списание „Travel Medicine and Infectious Disease“.

loading...

Слични содржини