Овие витамини се клучни во текот на опоравувањето од инфекција

од Stefanija Kuzmanovska

Со зголемена активност на имунолошкиот систем, како што се некои инфекции во телото, се создаваат милиони нови имунолошки клетки и се зголемува потребата за витамини.

Олеснетата борба против секаков вид на инфекција зависи од силата и брзината на имунолошкиот одговор. За тоа време, се препорачува интензивна поддршка со витамини кои го зајакнуваат имунитетот.

Витаминот Ц е најпознат витамин за зајакнување на имунитетот. Го одржува правилното функционирање на имунолошкиот систем и ја враќа изгубената енергија.

Секојдневното внесување на витамин Ц е од големо значење за добро здравје, бидејќи човечкото тело не е во состојба да го произведува самостојно, ниту да го чува во резерви. Додаток со овој витамин спречува и третира респираторни и системски инфекции.

Факт е дека недостатокот на витамин Ц сам по себе ги зголемува шансите за заболувања, бидејќи белите крвни клетки не можат да ја извршат својата основна одбранбена улога без него.

Цинкот е важен минерал кој игра витална улога во многу функции на телото. На прво место е имунолошката функција. Постојат неколку начини на кои цинкот го зајакнува имунитетниот систем, но пред сè ги активира ензимите кои ги разградуваат протеините во вирусите и бактериите, така што тие можат да се шират помалку низ целото тело.

Цинкот исто така го зголемува активирањето на клетките одговорни за борба против инфекцијата, ги намалува различните видови воспаленија во телото и го зајакнува имунолошкиот одговор на нападите на нашето тело. Исто така е многу важен во спречување на појава на сепса, производ на инфекција што може да биде фатален за човечкиот живот.

Витаминот Д е веројатно најчесто споменуваниот витамин за имунолошкиот систем.

Овој важен минерал во нашето тело е антимикробно оружје кое се занимава со бактерии и вируси. Исто како витаминот Ц, тој е особено ефикасен во спречување на инфекции на респираторниот тракт.

Кога го има во доволни количини, нема да дојде до алергии, бидејќи силниот имунитет нема да дозволи да се развијат.

Неодамнешните студии велат дека 80 отсто од популацијата има недостаток на витамин Д, па затоа додавањето на овој витамин е исклучително важно. Посебно внимание треба да се води во зимските месеци, кога нивото на витамин Д е најниско поради недостаток на сончева светлина.

Исто така, потребно е да се истакне дека дебелите луѓе бараат поголема доза на овој витамин, но дури и на лица со недоволна тежина им е потребен витамин Д за да се постигнат оптимални нивоа.

Комбинираната примена на овие витамини е прва линија на одбрана од вируси и бактерии кои демнат од сите страни, но исто така е од големо значење за санирање и нормализирање на ослабениот имунитет по претходна инфекција.

Слични содржини