Овој лек ќе биде спас за оние кои никогаш нема да можат да ја примат вакцината против ковид

од Берта Китинска

Постои група на луѓе кои, поради постојните болести, никогаш нема да можат да примат вакцина против коронавирус.

Синтетичките антитела развиени од групата Ели Лили овозможуваат да се намали ризикот од инфекција со ковид 19 до 80 проценти, според првите резултати од студијата спроведена меѓу членовите на американските домови за пензионери.

– Ние сме многу задоволни од позитивните резултати што покажуваат дека бамланивимаб (комерцијалното име на синтетички антитела) помогна во спречување на ковид, намалувајќи ја симптоматската форма на болеста кај постарите лица – рече Даниел Сковронски, водач на научната група.

Студијата, со поддршка на американската влада, вклучува 299 членови на домови за пензионери и 666 членови на медицински персонал во тие институции, кои биле негативни за коронавирусот на тестот пред да ја примат терапијата.

На учесниците по случаен избор им биле дадени и 4,2 грама бамланивимаб или добиле плацебо.После осум недели групно следење, ризикот од развој на симптоматска форма на кавијар е намален за 57 проценти кај сите лица кои примале синтетички антитела.

– Во една подгрупа која примила бамланивимаб, ризикот од заразување со козим бил намален за 80 проценти – тврдат авторите.

Четири лица заразени со вирус во тие установи починале, и сите добиле плацебо инекција.Овие, пак, се првите резултати од студијата, а наскоро се чека и на преглед од научната заедница.

Еленор Рајли, професор по имунологија на Универзитетот во Единбург, верува дека синтетичката терапија со антитела може да биде додаток на вакцините.

– Секогаш ќе има помал дел од популацијата на кој нема да им биде дозволено да се вакцинираат или нема да реагираат добро на вакцината поради претходните медицински состојби – посочува таа.

– Овие резултати ги надминуваат нашите очекувања, покажувајќи дека таквата терапија може да се користи и за превенција и за лекување на болести – рече Ник Камак, експерт за истражување на јајца клетки во британската организација Велком.

Синтетичките антитела се инјектираат интравенски и го имитираат она што го прави имунолошкиот систем откако е заразен со корона вирус, блокирајќи го вирусот да се прицврстува на човечките клетки со шила и да продира во нив.

loading...

Слични содржини