Овошја кои го зголемуваат ризикот од нагло зголемување на шеќерот во крвта

од Vladimir Zorba

Бидејќи овошјето содржи изобилство на витамини и помага во заштитата од хронични болести, се подразбира како задолжителен дел од здравата и урамнотежена исхрана.

Урамнотежена исхрана се препорачува за секого. На дијабетичарите им се препорачува и во исхраната да вклучат различни овошја, но сепак лекарите ги предупредуваат да внимаваат со овошјата кои имаат повисок гликемиски индекс.

Гликемискиот индекс се користи за да се направи разлика помеѓу брзите и бавните метаболизирачки јаглени хидрати. Тоа покажува колку брзо храната што содржи јаглени хидрати влијае на нивото на шеќер во крвта кога се јаде сама.

Британската асоцијација, која обединува дијабетичари од целиот свет, дополнително објаснува дека храната со висок гликемиски индекс многу брзо се распаѓа, што предизвикува нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта.

Ненадејниот скок на шеќерот во крвта може да биде особено опасен за луѓето со дијабетес, бидејќи способноста на телото да го контролира нивото на гликоза во крвта е намалена или непостоечка.

Овошјето со висок гликемиски индекс вклучува банани, портокали, манго, грозје, суво грозје, урми и круши.

Додека овошјето со понизок гликемиски индекс се смета за сливи, бобинки, киви и грејпфрут.

Експертите забележуваат дека треба да се внимава да не падне во стапицата бидејќи храната со висок гликемиски индекс не е секогаш лоша и не се здрави сите намирници со низок гликемиски индекс. На пример, лубеницата има висок гликемиски индекс, а чоколадната торта помал.

Други примери на храна со висок гликемиски индекс вклучуваат шеќер и слатка храна, слатки безалкохолни пијалоци, бел леб, компири и бел ориз.

Слични содржини