Падот на цената на нафтата на светскиот пазар продолжува поради стравувањата од рецесија

од Stefanija Kuzmanovska

Цените на нафтата на глобалниот пазар продолжија да паѓаат во четвртокот, откако се зголемија ризиците од рецесија и загриженоста за намалената понуда.

Меѓународната референтна цена на суровата нафта од типот „брент“ изнесуваше 100,3 долари за барел, по пад на цената од 0,39 отсто, по затворањето на претходната сесија кога цената беше 100,69 долари за барел.

Американскиот репер West Texas Intermediate (WTI) се тргуваше за 97,95 долари за барел, откако падна за 0,59 отсто од 98,53 долари за барел во претходната сесија.

Цените на нафтата паднаа под 100 долари во средата за прв пат од 25 април, откако засилените стравувања од рецесија ги оптоварија изгледите за глобалната побарувачка на нафта.

Цените продолжија да паѓаат во четвртокот поради ризикот од рецесија што ќе ја намали глобалната побарувачка за нафта.

Слични содржини