Пахор: Неколку пати прашав за мирна разделба во БиХ

од Vladimir Zorba

Претседателот на Словенија, Борут Пахор, изјави дека не знаел за нон-пејперот за време на неговата посета на Сараево и дека од загриженост дека некој верува дека е можно да се променат границите по мирен пат, тој побарал од членовите на Претседателството на БиХ мислење дали тие можат мирно да се разделат.

Пахор додаде дека тоа „може така да започне, но нема да заврши така“

– Поради таа загриженост, го поставив тоа прашање и не го поставив за прв пат – рече Пахор за „Блиц“.

Пахор додаде дека останува на ставот дека е најдобро ЕУ прво да го види целиот Западен Балкан како геополитичко прашање, а потоа да го поттикне процесот на проширување.

На прашањето дека освен „словенечкиот“ нон-пејпер, неодамна се појавија уште неколку и дали тоа е „тестира терен“, Пахор рече дека ова се добри прашања, но дека не е сигурен дека има добар одговор.

– Се надевам дека можеме да го искористиме тоа како заклучок дека сме стигнале до крајот на периодот од статус кво состојбата, дека во суштина ништо не се сменило во форма на европска перспектива и дека сега е време да се случи нешто позитивно. Дека ЕУ има некоја нова динамика, дека го гледа целиот простор малку поинаку како комплициран, но и како можност за ЕУ, а не како опасност – рече Пахор.

Пахор очекува дека утрешниот самит во рамките на процесот Брдо-Бриони, на кој ќе учествуваат лидери од целиот регион, ќе биде тешка, но евентуално многу добра шанса за сите да направат нешто ново за мирот и стабилноста.

Слични содржини