Пахор: Словенија останува на традиционалниот либерален пат

од Берта Китинска

Словенечкиот претседател Борут Пахор  изјави дека неговата земја останува на традиционалниот либерален пат и ја отфрли можноста „автократската политика на владата“ да го загрози нејзиното шестмесечно претседателство со Европската унија (ЕУ), кое започнува утре.

„Се разбира, има некои активности на владата со кои не се согласувам. Се надевам дека ова е шанса Владата и премиерот повеќе да се фокусираат на теми од витално значење за Словенија и ЕУ “, рече Борут во интервју за американската агенција АП.

Борут рече дека Словенија ќе остане либерална држава и изрази желба ваквите слики на земјата да се „зајакнат“ за време на нејзиното претседателство со ЕУ.

Иако ротирачкото шестмесечно претседателство со Советот на ЕУ, кое Словенија го презема од Португалија, во голема мерка е бирократска задача, тоа доаѓа во време на болно закрепнување на ЕУ од епидемијата на коронавирус, застој на процесот на проширување и загриженост дека Јанша може да продолжи да ја попречува медиумската слобода во Словенија и на други места во Европа.

 

Слични содржини