Пандемијата го намали очекуваниот животен век најмногу од Втората светска војна

од Vladimir Zorba

Пандемијата „ковид-19“ го намали очекуваниот животен век во 2020 година најмногу од Втората светска војна, а очекуваниот животен век на американските мажи се намали за повеќе од две години, покажа студијата објавена од Универзитетот Оксфорд во понеделникот.

Очекуваниот животен век падна за повеќе од шест месеци во споредба со 2019 година во 22 од 29 земји анализирани во студијата, во кои беа вклучени Европа, САД и Чиле. Очекуваното траење на животот е намален во 27 од 29 земји.

Универзитетот рече дека повеќето од намалувањето на очекуваниот животен век во различни земји може да бидат поврзани со официјални смртни случаи од ковид-19. Досега се регистрирани над 4,5 милиони смртни случаи предизвикани од новиот коронавирус, покажуваат податоците на Ројтерс.

„Фактот дека нашите резултати потенцираат толку големо влијание што може директно да се припише на „ковид-19“, покажува колку поразителен шок бил за многу земји“, рече др. Риди Кашјап, еден од водечките автори на труд објавен во Меѓународниот весник за епидемиологија.

Во повеќето земји, имаше поголем пад на очекуваниот животен век за мажите отколку за жените, со најголем пад кај американските мажи чиј животен век падна за 2,2 години во споредба со 2019 година.

Севкупно, на мажите им е „скратено“ повеќе од една година во 15 земји, а на жените во 11 земји. Ова го избриша напредокот во намалувањето на смртноста што беше постигнат во претходните 5,6 години.

Во Соединетите држави, зголемувањето на смртноста беше главно кај работното население на возраст под 60 години, додека во Европа, смртноста кај луѓето над 60 години значително придонесе за зголемување на смртноста.

Кашјап повика повеќе земји, вклучително и оние со низок и среден приход, да ги направат податоците за смртност достапни за понатамошни истражувања.

„Итно повикуваме на објавување и достапност на повеќе поделени податоци за подобро разбирање на ефектите од пандемијата на глобално ниво“, рече таа.

Слични содржини