ПАНИКА ВО КИНА: Нов коронавирус кај свињите се заканува да зарази луѓе!

од Stefanija Kuzmanovska

По лилјакот, сега свињите? Коронавирусот е широко распространет меѓу свињите во Кина, а може да влијае и на човечки клетки, покажа новата студија. Новиот вирус Садс-КoВ може да се размножи во човечките белодробни клетки, клетките на дишните патишта и цревните клетки.

Тоа сугерира дека овој коронавирус може да влијае и на луѓето – дури и ако не се познати случаи до денес. Затоа, истражувачите бараат интензивно следење на овој нов вирус.

Без разлика дали се тоа лилјаци, стаорци или свињи: Патогените микроорганизми кои можат да бидат опасни за луѓето повторно се развиваат во животинското царство. Преку мутации, тие се здобиваат со способност да навлезат во човечките клетки и да се размножуваат во нив. Примери за вакви зоонози предизвикани од преминот од животни на луѓе се многу пандемии на грип, но исто така и сегашна пандемија на коронавирус. Сарс-КоВ-2, Ковид-19 што го фрли светот на колена, се разви од вирусот корона кај лилјак.

Но, Сарс-КоВ-2 можеби не е единствениот коронавирус кој моментално претставува закана. Во последните неколку години во Кина имало неколку епидемии на болести предизвикани од синдром на акутна коронавирусна дијареја (Садс-CoV) кај свињите. Кај свињите, овој коронавирус, откриен дури во 2016 година, предизвикува тешка дијареја од која умираат 90 отсто од младите прасиња. Истражувачите претпоставуваат дека овој патоген, како Сарс-КоВ-2, првично потекнува од лилјаци.

Ова го покренува прашањето за тоа колку е широк спектарот на ширење на овој нов коронавирус и дали тој може да влијае и на луѓето. Кејтлин Едвардс од Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил и нејзиниот тим заразиле разни клеточни клетки на мајмуни, мачки, свињи и луѓе со вирусот Садс-КоВ и тестирале дали патогенот може да влезе и да се размножува во нив.

Резултат: Се покажа дека скоро сите испитани клетки се подложни на Садс-КоВ – вклучувајќи ги и оние кај луѓето. Само по 48 часа, истражувачите успеале да откријат активни вируси во клеточните линии од црниот дроб, цревата и стомакот. Во друг тест, свинскиот коронавирус исто така се размножил во примероци на свежи клетки од слузницата на носот кај човекот, дишните патишта и белите дробови.

Се чини дека Садс-КоВ не користи ниту една од претходно познатите влезни точки: Не инфицира човечки клетки преку ACE2 рецепторите како што е Сарс-КоВ-2, ниту преку порти познати од други коронавируси:

„Антителата кои ги блокираат овие рецептори не ја инхибираат репликацијата на вирусот во човечките клетки“, објавија Едвардс и нејзиниот тим. Сега е важно да се разјасни во следните студии како овој свински коронавирус влијае на клетките и кои човечки клетки и понатаму се потенцијално чувствителни.

„Овие податоци покажуваат дека опсегот на приматели на Садс-КоВ е многу широк и дека вклучува и луѓе“, велат Едвардс и нејзиниот тим. Очигледно е дека овој коронавирус е веќе во можност да се префрла помеѓу лилјаци, свињи и други цицачи.

„Ова го покажува Садс-КоВ како потенцијален коронавирус со висок ризик кој би можел да влијае на глобалното здравје и економијата“, велат истражувачите.

loading...

Слични содржини