Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Папата Франциск за Ципрас: Корекцијата му е правилна!

Папата Франциск за Ципрас: Корекцијата му е правилна!

Папата Франциск, кој редовно ја критикува капиталистичката алчност, изрази симпатии кон Левичарската влада на грчкиот премиер Алексис Ципрас.

papa

“Не сум сигурен каква е ситуацијата (со Грција), но сигурно ќе е лесно да се каже дека само едната страна носи вина. Грчките водачи кои ја продлабочија оваа ситуација со надворешниот долг, исто така, носат одговорност. Новата грчка влада започна корекција, која е сосема правилна “, рече папата, чие изјава беше објавена од Радио Ватикан.

“Се надевам дека ќе најдат начин да ја решат грчката криза, а исто така ќе изнајдат некаков систем за контрола, за да не се судираат и други земји со истиот проблем. Се надевам дека ова ќе ни помогне да продолжиме напред, бидејќи патот на кредитите и долговите е бесконечен”, изјави Франциск.

Ципрас, кој е поранешен комунист атеист, доби приватна аудиенција со папата во септември, кога уште беше опозиционен лидер. “Иако и да поаѓаме од различни идеологии, ние веруваме дека имаме заеднички позиции по принципите на солидарност, во принципите на правдата, мирот и кохезијата”, рече тогаш грчкиот лидер.

loading...