Папата Фрањо: Јас знам низ што поминуваат страдалниците од корона кога се борат за здив

од Берта Китинска

Папата Фрањо рече дека тој знае низ што поминуваат пациентите со 19 лица, бидејќи едвај преживеал тешка респираторна инфекција како млад човек.

Во родната Аргентина, на Фрањо му биле отстранети повеќето бели дробови поради болест во 1957 година, кога имал 20 години.

“Не знаев кој сум со месеци, не знаев дали ќе преживеам. Дури и лекарите не знаеја дали ќе успеам”, се сеќава 83-годишниот папа во новата книга.

„Еден ден ја прегрнав мајка ми и ја прашав дали ќе умрам … Од тоа искуство знам низ што поминуваат пациентите со коронавирус кога се борат за здив.

Ова се цитати од книгата „Ајде да сонуваме: Патот кон подобра иднина“ напишана од Френсис со неговиот англиски биограф Остин Иверег.

Книгата ќе биде објавена на 1 декември, а изводите ги објави денес италијанскиот дневен весник Република.

Слични содржини