Папата Франциско повика на глобална акција за решавање на проблемот со бегалците

од Milan1

Критикувајќи ја европската позиција за бегалците, папата Франциско во неделата повика на глобално координирана акција за решавање на проблемот, за време на вториот ден од посетата на Грција, односно посетата на грчкиот остров Лезбос.

Прашањето за нерегуларната миграција е глобален проблем на кој никој не може да замижи, рече тој во говорот во бегалскиот камп Мавровони на грчкиот остров Лезбос, пренесува Анадолија.

Додека Европската унија ги зајакнува граничните контроли, папата Франциско рече: „Ние сме во ера на ѕидови и бодликава жица“.

Тој предупреди дека проблемите не се решаваат „со подигање високи ѕидови, туку со здружување на силите во грижата за другите и почитување на законите, секогаш давајќи предност на неотуѓивата вредност на животот на секој човек“.

Бегајќи од војна или сиромаштија, десетици илјади луѓе во земји како Сирија, Авганистан, Ирак, Јемен и Либија се преселиле во Европа во последниве години, надевајќи се на подобар живот или само безбедност.

Недостаток на свест

Папата рече дека постои недостиг на свест дека е потребна глобална акција за справување со пандемијата на ковид- 19 и климатските промени и прашањето за нерегуларна миграција.

„Иднината на сите нас е во прашање, а таа иднина ќе биде мирна само ако интегрира, само ако се помири со најзагрозените“, рече папата Фрањо.

Осврнувајќи се на зголемениот број бегалци кои загинаа обидувајќи се да стигнат до Европа, папата рече:

„Медитеранот, кој обединува различни народи и далечни земји со милениуми, станува студени гробишта без надгробна плоча. Овој голем базен, лулка на толку многу цивилизации, сега изгледа како огледало на смртта“.

Грчката претседателка Катерина Сакеларопулу, која го придружуваше папата, тврдеше дека земјата носи несразмерен товар од нерегуларната миграција и бегалската криза.

Решавањето на овие прашања ги надминува националните граници и е заедничка одговорност на Европа, рече Сакеларопулу.

Слични содржини