Папата: Не испраќајте мигранти во небезбедни земји – како во концентрационите логори

од Nikola Popovski

Папата Франциск апелираше до државите да не ги враќаат мигрантите во небезбедни земји како Либија, каде што страдаат во нехумани услови слични на оние во концентрационите логори.

Оваа порака Папата ја испрати во време кога лидерите на ЕУ се обидуваат да постигнат договор за мигрантското прашање, што придонесува за растот на националистичките и популистичките групи низ целиот блок.

„Мораме да ставиме крај на враќањето на мигрантите во земји кои не се безбедни“, рече папата, додавајќи дека „на илјадници мигранти, бегалци и други им е потребна заштита во Либија“.

Тој рече дека приоритет треба да биде спасување на море, организирано спуштање, алтернативи за затворите и редовен пат до процедурите за имиграција и азил.

Папата Франциск побара од меѓународната заедница „да ги исполни дадените ветувања“ за изнаоѓање трајно решение за приливот на мигранти од Либија и од целиот Медитеран.

Слични содржини