Пекинг побара од основачот на „Evegrande“ да го отплати долгот со неговото лично богатство

од Vladimir Zorba

Кинеските власти му рекле на милијардерот Хуи Ка Јанг да го искористи своето лично богатство за да ја ублажи продлабочената должничка криза на групацијата „Evegrande“, според извори на „Блумберг“.

Директивата на Пекинг до основачот на „Evegrande“ доаѓа откако неговата компанија го пропушти првичниот рок од 23 септември да плати обврзницa во долари. Локалните власти ширум Кина ги следат банкарските сметки на „Evegrande“ за да се осигураат дека парите на компанијата се користат за завршување на недовршените станбени проекти и дека не се пренасочуваат за плаќање на доверителите, велат изворите.

Барањето на Хуи да го искористи сопственото богатство за да го исплати долгот на „Evegrande“ покажува дека Пекинг не сака да организира владина финансиска помош, дури и кога кризата се шири на други претприемачи и го влошува пазарот на недвижности. Кинескиот претседател Си Џинпинг се бори против класата на милијардери како дел од неговата кампања за „заеднички просперитет“ за да се намали јазот во богатството во земјата.

Не е познато дали богатството на Хуи е доволно големо и доволно ликвидно за да направи нешто значајно за обврските на „Evegrande“, кои до јуни се искачија на повеќе од 300 милијарди долари. Доларските обврзници на инвеститорот се тргуваат со големи попусти бидејќи се подготвуваат за она што може да биде едно од најголемите реструктуирања на долгот во Кина.

Нето богатството на Хуи падна на околу 7,8 милијарди долари од 42 милијарди долари на својот врв во 2017 година, според „Блумберг“ индексот на милијардери. Но, податоците не се многу веродостојни. Претходно овој месец, Хуи вети 500 милиони акции во „Evergrande“, или 4,9% од својот удел, на лице кое не е квалификуван заемодавател.

Голем дел од озлогласеното богатство на Хуи доаѓа од неговиот контролен удел во „Evegrande“ и паричните дивиденди што ги доби од компанијата откако излезе на берза во Хонг Конг во 2009 година. Според проценките на „Блумберг“, Хуи собрал околу 8 милијарди долари во изминатата деценија благодарение на дарежливите исплати на компанијата. Не е познато како Хуи ги реинвестирал овие дивиденди.

„Evegrande“ изненади некои аналитичари со тоа што минатата недела не банкротираше откако плати дол од 83,5 милиони долари на меѓународните сопственици на обврзници пред истекот на грејс периодот на 23 октомври. Не е јасно од каде дошле средствата.
Одделно, „Ројтерс“ објави дека Хуи се согласил да инвестира свои пари во кинески проект за домување со обврзници за да се осигура дека тој е завршен и дека сопствениците на обврзници ќе ги добијат своите пари.

Следниот тест ќе биде исплата на нов долг до 29 октомври, кога завршува 30-дневниот грејс период. Во 2022 година се очекуваат многу нови рокови на долг – околу 7,4 милијарди долари.

Во последните месеци имаше неуспешни обиди за продажба на имотот на компанијата.

Империјата на Хуи сега станува една од најголемите жртви на напорите на нејзиниот претседател да ги ограничи ексцесите на конгломератите предизвикани од долгови и да ги намали ризиците на пазарот на домување, објави Блумберг.

„Evegrande“ и неговите филијали беа изградени преку агресивна комбинација на издавање долгови, продажба на акции, банкарски заеми и финансирање во сенка – начини на финансирање кои во голема мера беа стопирани со регулатива.

Министерството за домување и урбан и рурален развој им наложи на своите локални единици во Кина во август да ги контролираат средствата за имотите на Евергранде во посебни сметки за чување, велат упатените. Под засилен надзор, средствата на инвеститорот мора прво да се искористат за изградба за да се обезбеди реализација на проектот, велат луѓето.

„Evegrande“ сè уште не го завршил домувањето за 1,6 милиони купувачи кои веќе вложиле депозити. Продажбата на недвижен имот на компанијата падна за околу 97% за време на шпицот на сезоната на купување домови, што дополнително ја намали нејзината способност да генерира средства.

Проблемите на компанијата го заразуваат поширокиот пазар на станови. Чувството меѓу купувачите се влошува, а во септември цените почнаа да паѓаат за прв пат по шест години.

Кинескиот банкарски регулатор минатата недела вети дека ќе ги задржи ограничувањата на националниот пазар на недвижности, иако политиките силно ги оптоварија задолжените претприемачи. Додека официјалните лица им рекоа на банките повторно да го забрзаат хипотекарното кредитирање, централната банка рече дека ризиците од инфекција со „Evegrande“ се „контролирани“ и веројатно нема да се шират.

Слични содржини